Bihorenii vor putea să vadă, în curând, ce plăţi face Consiliul Judeţean, precum şi instituţiile subordonate, pentru cheltuieli de personal, bunuri şi servicii, respectiv investiţii, datele urmând să fie publicate lună de lună pe site-urile oficiale. Decizia fost luată, marţi, în plenul CJ Bihor, la propunerea consilierilor PNL.

Transparenţă pentru "căţei"

Grupul PNL a propus un proiect în care se vorbea despre instituţiile şi întreprinderile subordonate Consiliului Judeţean, nu şi de în sine această instituţie. "Aş vrea să propun o mică modificare la articolul 1, astfel încât să se specifice clar că este vorba de Consiliul Judeţean şi instituţiile subordonate. Dintr-o eroare materială, acest lucru apare doar în expunerea de motive, nu şi în propunerea de hotărâre", a cerut Ionel Avrigeanu, liderul grupului PNL, reinterând propunerea pe care o făcuse deja şi în cadrul întâlnirilor comisiilor de specialitate.

Surprinzător sau nu, deşi a propus materialul pe ordinea de zi, preşedintele Pásztor Sándor s-a opus acestei modificări, fără explicaţii argumentate. "Propunerea mea este să mergem pe hotărârea de Consiliu Judeţean propusă de dvs., urmând ca după ce funcţionează instituţiile subordonate să revenim în două-trei luni şi să votăm şi Consiliul Judeţean…", a spus acesta.

Drept răspuns, Avrigeanu i-a "aruncat" că se teme de transparenţă. "Sunteţi ca în fabula aia, cu legea care e numai pentru căţei. De ce pentru instituţiile subordonate şi nu pentru Consiliul Judeţean? Dacă nu doriţi, am înţeles, nu se doreşte transparenţă", a spus acesta.

În schimb, Pásztor a afirmat că susţine transparenţa: "Nu am nicio problemă să introducem (n.r. – transparenţa), cheltuielile sunt mult mai micuţe decât la instituţiile subordonate. Nicio lege nu ne obligă să le publicăm, însă credem şi noi că este bine să le punem pe site", a spus şeful CJ.

Confuzie la vot?

În fine, după ce s-a exprimat că ar prefera ca transparentizarea plăţilor Consiliului să facă obiectul unei alte hotărâri, Pásztor a fost nevoit să supună la vot, aşa cum îi cere legea, propunerea de modificare a proiectului făcută de Ionel Avrigeanu.

Deşi era de aşteptat ca aleşii UDMR, PSD şi ALDE, în număr de 17, să voteze "împotrivă", iar cei ai PNL, tot 17, "pentru"; propunerea lui Avrigeanu a obţinut în mod surprinzător 21 de voturi favorabile, unul fiind dat chiar de vicepreşedintele CJ Traian Bodea. Până la urmă, hotărârea finală, cu modificările cerute de Avrigeanu, deci cu introducerea clară în textul acesteia a faptului că şi Consiliului Judeţean trebuie să-şi publice plăţile, a trecut 32 de voturi pentru, unul împotrivă şi o abţinere.

Potrivit hotărârii, CJ Bihor şi instituţiile subordonate vor trebui să-şi publice plăţile aferente lunii precedente până la data de 15 a lunii curente. Informaţiile vor fi publicate în format Microsoft Excel Spreadsheet şi vor fi împărţite în: plăţi efectuate prin bancă (cheltuieli de personal, plăţi pentru bunuri şi servicii, plăţi aferente investiţiilor), cheltuieli efectuate prin casă (cu personalul sau gospodăreşti), respectiv cheltuieli aferente deplasărilor.

Banii la vedere!

De-a lungul timpului, BIHOREANUL a militat pentru transparentizarea cheltuielilor făcute de CJ, dar s-a lovit de opacitatea şi boicotul acestei instituţii.

Ziarul a cerut în repetate rânduri, atât în scris cât şi direct, conducerii Consiliului Judeţean Bihor să dea dovadă de transparenţă şi, după modelul Primăriei Oradea, să publice pe portalul oficial al judeţului programul anual al achiziţiilor publice, anunţurile achiziţiilor, indiferent de valoarea acestora, contractele de bunuri şi servicii încheiate, precum şi situaţia plăţilor lunare efectuate, inclusiv cele legate de personal şi deplasări. Potrivit legii, toate aceste informaţii sunt de interes public, căci ele arată, de fapt, felul în care sunt cheltuiţi banii cetăţenilor şi cine beneficiază de ei.

Lună de lună, BIHOREANUL este nevoit să solicite aceste cheltuieli, iar răspunsurile CJ sosesc, invariabil, după 30 de zile, deşi informaţiile sunt la îndemână. Pe de altă parte, Consiliul a refuzat să pună la dispoziţie cheltuielile instituţiilor subordonate, îndrumând ziarul să le ceară direct la acestea, doar pentru ca acesul la ele să fie cât mai greu.