Într-o conferinţă de presă susţinută marţi, preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, a anunţat public că se împotriveşte exploatărilor de gaze de şist în judeţ.

Aşa cum BIHOREANUL a relatat în urmă cu două săptămâni, Guvernul a aprobat la finele anului trecut, pe tăcute, două acorduri petroliere de explorare-dezvoltare-exploatare a gazelor de şist în satele bihorene Tria (comuna Derna) şi Tulca către companiile East West Petroleum Corp, respectiv Clara Petroleum. Astfel, cele două firme pot începe să extragă aşa-numitele gaze de şist, adică resurse de gaze naturale aflate la adâncimi mai mari decât gazele obişnuite şi pentru a căror "eliberare" se utilizează, la nivel mondial, tehnica foarte controversată a fracturării hidraulice.

Distrugeri şi boli

Cornel Popa a fost însoţit la conferinţa de presă de primarii din Derna, Victor Filip, şi Tulca, Ioan Bulzan, dar şi de cei din Popeşti, Dorin Curtean, şi din Sânmartin, Lucian Popuş, întrucât pentru aceste ultime două comune există acorduri încheiate între companii petroliere şi Agenţia Naţională de Resurse Minerale, acorduri ce mai au nevoie de Hotărâre de Guvern care să le valideze.

Primul lucru subliniat de Popa a fost secretomania cu care s-a tratat acest subiect la nivel naţional. Licitaţia pentru încheierea acordurilor petroliere, precum şi ofertele companiilor au fost făcute "pe şeştache", după cum a precizat preşedintele CJ, Guvernul neanunţând administraţia judeţeană ori primarii comunelor.

Ca să contureze tabloul acestor exploatări, preşedintele CJ a prezentat un studiu al Parlamentului European care arată riscurile exploatărilor gazelor de şist: scoaterea din circuit a unor terenuri, utilizarea a milioane de litri de apă, contaminarea surselor de apă potabilă, riscurile seismice. "Aş vrea să subliniez că metoda de explorare a gazelor de şist nu este mai puţin periculoasă decât cea de extragere", a declarat Popa.

Nu în ultimul rând, Cornel Popa a amintit câteva din bolile care îi pot afecta pe cei care locuiesc în preajma acestor exploatări: neuropatie periferică, cancer de piele ori de testicule, leucemie, insuficienţă renală. "E un studiu care nu ne încurajează deloc să fim optimişti şi deschişi unor asemenea investiţii", a declarat liberalul.

Să spună bihorenii!

Preşedintele Consiliului Judeţean a făcut referiri exprese şi la Băile Felix, unde încă nu există un acord valid de exploatare. "Ştiţi foarte bine ce aşteptăm de la Felix şi de la turismul bihorean. Eu cred că prin aceste lucruri (n.r. aprobarea acordurilor petroliere) dăm un semnal că vrem să-l înmormântăm definitiv, că nu ţinem la viaţa oamenilor şi că nu ne pasă de ce lăsăm după noi".

Drept urmare, a spus preşedintele, nu se poate permite demararea unor exploatări nicăieri în judeţ, cu atât mai puţin în Băile Felix. "Ne opunem vehement unor asemenea explorări şi exploatări în Bihor. Ce fel de atracţii mai oferim noi celor care vin să-şi trateze bolile la Băile Felix şi de mâine acolo e un spaţiu cancerigen? Cerem primului-ministru Victor Ponta să oprească aceste explorări-exploatări", a spus Cornel Popa.

Arhitectul şef al judeţului, Maria Şimon, prezentă la rându-i în conferinţa de presă, a precizat ce e de făcut ca firmele petroliere să nu poată fora în Bihor. Conform Legii 50 din 1991, executarea unui foraj petrolier are nevoie şi de certificat de urbanism emis de Consiliul Judeţean.

"Până acum nu s-a cerut niciun certificat, dar când se va solicita, suntem motivaţi să cerem întocmirea unui Plan Urbanistic Zonal, care impune şi consultarea populaţiei", a declarat Maria Şimon. "Eu consider că această documentaţie de urbanism n-are cum să treacă", a spus Şimon, referindu-se la faptul că, cel mai probabil, bihorenii nu vor fi de acord cu aceste exploatări. După ce se va obţine acest refuz, CJ va fi instituţia care va stabili ce e de făcut mai departe.

Preşedintele CJ Bihor spune că aceste consultări se vor face cel mai probabil prin referendumuri locale, dar nu exclude şi organizarea unui referendum judeţean.

Cu jalba la Guvern

În acelaşi timp, primarul din Sânmartin, Lucian Popuş, a arătat că a început deja adunarea de semnături de la cetăţenii din comună care se opun exploatărilor. "Am adunat aproximativ 4.000 de semnături, am făcut şi un memoriu către primul-ministru, către Guvern", a declarat Popuş.

La rândul lor, primarii celorlalte comune vizate au arătat că au de gând să facă acelaşi lucru.

Citeşte mai multe despre exploatările gazelor de sist în Bihor din articolul "Liber la gaze!"