Bugetul oraşului a fost recalculat cu minus. Consiliul Local a aprobat joi rectificarea negativă a bugetului pentru reechilibrarea acestuia. Măsura a fost luată în ciuda opoziţiei reprezentanţilor UDMR şi PDL, care au protestat împotriva tăierilor bugetare.

"De ce trebuie să se reducă fonduri de la sănătate? Văd că se reduc cheltuieli cu medicamentele în valoare de 7,5 milioane lei la Spitalul Gavril Curteanu...", a reclamat UDMR-istul Ritli Laszlo.

Conform documentelor anexate Hotărârii de Consiliul Local, bugetul Spitalului Municipal Gavril Curteanu a fost redus cu 12,3 milioane lei, iar cel al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă a scăzut cu nu mai puţin de 20,8 milioane lei.

"Dece trebuie să fim populişti?"

Reprezentanţii municipalităţii susţin însă că aceste reduceri nu pot fi imputate Primăriei. "Au fost reduse din buget sume care nu s-au încasat, fie că este vorba de contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate, fie că este vorba de venituri proprii. Sunt sume care nu au venit la buget şi ca urmare nu pot fi cheltuite", a spus Eduard Florea, directorul economic al municipalităţii.

Ritli Laszlo nu a putut lăsa netaxată afirmaţia directorului. "Deci, se adevereşte încă o dată ceea ce am spus în primăvară, că previziunile bugetului au fost prea optimiste...", a spus consilierul.

Intervenţia consilierului UDMR l-a iritat în mod vădit pe primarul Ilie Bolojan, care a afirmat că minusul din buget este datorat nedecontării unor sume de către CAS, bani care ar trebui să intre în visteria oraşului anul viitor.

"De ce trebuie să fim populişti? Când nu ai venituri trebuie să tai de la cheltuieli. Asta este situaţia în orice ecuaţie bugetară. Nu avea domnul Florea cum să taie din venituri fără să reducă în mod egal şi din cheltuieli", a spus primarul.

"Tăieri" la CAO şi ADP

De altfel, măsuri similare de reducere a veniturilor au luat joi şi societăţile aparţinând municipalităţii. Compania de Apă Oradea şi-a redus cu 15,4 milioane lei alocaţiile bugetare pentru lucrările întârziate din proiectul Aparegio şi cu 4,6 milioane lei finanţările care nu s-au mai acordat de la bugetul de stat pentru finanţarea lucrărilor de extindere a reţelelor de apă şi canalizare din Oradea.

La rândul său, Administraţia Domeniului Public şi-a diminuat cu 250.000 lei bugetul alocat pentru finanţarea lucrărilor de la parcarea supraterană din spatele Palatului de Justiţie ca urmare a întârzâierii decontărilor de către constructor. Banii au fost redirecţionaţi către unele lucrări desfăşurate în regie proprie.