Agenţia Naţională de Integritate cere amendarea Consiliului Local Lazuri de Beiuş, după ce a refuzat nejustificat să îl destituie din funcţie pe fostul viceprimar PDL Ioan Fofiu, acum ales local, acuzat şi dovedit în justiţie ca fiind incompatibil.

Potrivit unui comunicat, ANI a solicitat mai multor instituţii ale prefectului şi preşedinţi de consilii judeţene aplicarea sancțiunilor disciplinare de revocare din funcții ca urmare a deciziilor definitive și irevocabile emise de Înalta Curte de Casație și Justiție în cazul a 9 aleşi locali pentru care Agenția a constatat starea de incompatibilitate.

„Solicitarea se bazează pe faptul că mai multe autorități locale refuză în mod nejustificat destituirea din funcții a persoanelor care se fac vinovate de încălcarea regimului juridic privind incompatibilitățile sau conflictul de interese", arată comunicatul ANI.

Legat de fostul viceprimar bihorean, Ioan Fofiu, care a fost acuzat de incompatibilitate pentru că în perioada 2008-2012 a fost şi administrator al SC Hinch Risa Com S.R.L, ANI a reţinut că legislativul local a refuzat „în mod nejustificat destituirea", ca urmare acesta din urmă va fi amendat.

„Agenția Națională de Integritate a dispus aplicarea sancțiunii contravenționale cu amendă pentru Consiliul Local Becicherecu Mic - jud. Timiș, Consiliul Local Fundulea - jud. Călărași, Consiliul Local Lazuri de Beiuș - jud. Bihor, și va depune toate diligențele necesare pentru ducerea la îndeplinire a deciziilor Înaltei Curți de Casație și Justiție, conform competențelor legale, inclusiv prin sesizarea organelor de cercetare penală", arată comunicatul.

Ioan Fofiu a fost anunţat ca fiind incompatibil în septembrie anul trecut. Contactat, la acea vreme, de BIHOREANUL, acesta a răspuns uimit că habar n-a avut de decizia ANI. "Acum vreo 2 sau 3 ani mi-au trimis ceva hârtie, dar nici n-am ştiut ce-i aia "incompatibil", că nu scria acolo motivaţia, şi nici n-am luat în seamă hârtia. Eu eram administratorul firmei mele, nu eram angajat, au zis ei că fie mă prezint sau nu la ei, mi-or trimite acasă. Nu mi-or trimis nimica", a spus Fofiu, neştiind ce sancţiuni riscă. "Nu ştiu, am o nepoată avocată, oi vedea ce oi face", cocluziona el.

Potrivit ANI, "persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului".