Între fotbal şi OTV

Cu 15 minute înainte de ora 21, când s-au închis urnele şi urmau să se anunţe primele rezultate ale exit-poll-urilor, în sediul din Centrul Civic al PPDD Bihor era linişte aproape mormântală. Singurele semne de viaţă veneau dinspre televizorul la care câţiva membri, în frunte cu candidatul la Primărie, Gheorghe Frenţ, se uitau la... un meci din Campionatul European. Nicidecum la vreo televiziune de ştiri sau măcar la OTV!

Oamenii lui "domnu' Dan" erau încă optimişti. "60% ia poporul!", face unul un pronostic, fără să precizeze unde anume se va întâmpla minunea, sau pe ce se bazează. Peste câteva minute, pronosticul era şi mai bun: 85%! Apoi, PPDD-iştii îşi dau seama că nu se uită la postul potrivit, aşa că mută rapid pe OTV.

"Nu facem numărătoare paralelă. Şi chiar dacă am fi făcut, nu v-am spune", a trântit Frenţ reporterului BIHOREANULUI, care îl întrebase dacă aşteaptă semnale de la oamenii partidului împrăştiaţi la secţiile de votare.

Năuciţi prin birouri

Împărţiţi prin birouri, cei 15 PPDD-işti prezenţi la sediu veneau şi plecau continuu. Şeful filialei bihorene, Ioan Lascău, a stat în propriul birou, la fel şi candidatul la Consiliul Judeţean, Ioan Hule. Primul moment de surpriză a apărut la câteva minute după ora 21, când televiziunile anunţau la unison că Emil Boc a pierdut Clujul.

Lascău a fost cel care, la un moment dat, a aruncat vestea aflată de la Antena 3, post la care ceilalţi nu se uitau: conform exit-poll-ului, în Oradea PPDD a obţinut doar 4%, adică sub pragul electoral. Lovitura a fost primită sec, la început fără reacţie, activiştii lăsând impresia că rezultatul i-a năucit. "Ştiţi care e problema? Săracii nu merg la vot...", a găsit unul din ei o explicaţie. Marele perdant, Gheorghe Frenţ, nu a scos niciun cuvânt...

"O să plătească orădenii ce au făcut azi!", a ameninţat un alt PPDD-ist, răbufnind la adresa concitadilor "nerecunoscători". "Eu nu înţeleg: toată lumea e nemulţumită şi toată lumea îl votează? (n.r. - pe Ilie Bolojan)", a adăugat un tânăr, întrebându-se totodată unde sunt voturile celor care au protestat în ţară şi în Oradea cu sloganul "USL şi PDL, aceeaşi mizerie". Apoi, drept dovadă că altele sunt adevăratele mize ale partidului, prin adunare s-a pornit o altă întrebare: "Cum s-a terminat meciul?...".

Diferenţa umflată

Întrebat de BIHOREANUL cum comentează rezultatele exit-poll, Frenţ a fost zgârcit în declaraţii, preferând să vorbească doar despre rezultatele oficiale ale alegerilor. "E o diferenţă umflată la Bolojan!", a spus el. "Am pornit cu ideea că voi câştiga Primăria şi am convingerea că am obţinut mai multe voturi", a încheiat el.

Aceeaşi atitudine au avut-o apoi Lascău şi Hule. "Comentăm atunci când vom avea rezultate!", a spus şeful filialei.

PPDD-iştii au rămas, deci, la sediu aşteptând raportări din judeţ, susţinând că mizează pe câştigarea unor primării. Care anume, n-au mai "dezvăluit"...