Dorina Mihăilă, preşedinta Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de familie a declarat, joi, că fiecare medic de familie are posibilitatea să stabilească contribuţia pe care trebuie să o achite pacientul care cere să fie consultat fără programare. Doctorii au, de asemenea, obligaţia să afişeze toate tarifele pe care le percepe în cabinet.

"Eu cer 10 lei pentru pacientul care vine fără programare şi solicită să fie consultat. Fiecare coleg îşi stabileşte propriile tarife. Potrivit noului contract-cadru suntem obligaţi să acordăm 15 minute pentru o consultaţie. De asemenea toate consultaţile trebuie făcute cu programare prealabilă", a mai spus Mihăilă.

De la 1 aprilie, medicii din cabinetele de asistenţă medicală primară, ambulatoriu de specialitate, inclusiv specialităţile paraclinice şi medicină dentară şi din cele de asistenţă medicală de recuperare au obligaţia să acorde servicii medicale pe baza unei programări prealabile. Aşadar, cabinetele medicale trebuie să afişeze la loc vizibil numărul de telefon la care se pot efectua programările.

Excepţii fac cazurile de urgenţă medicală, dar şi cabinetele din mediul rural, în localităţile unde, din cauza lipsei mijloacelor tehnice necesare nu există posibilitatea efectuării programărilor, dar şi serviciile medicale paraclinice recomandate bolnavilor care au consemnat pe biletul de trimitere un diagnostic prezumtiv sau cert de afecţiune acută.