Afacere de familie 

Într-o conferinţă de presă susţinută marţi, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Dorel Luca, a anunţat rezultatele unui audit efectuat la Colegiul Naţional Iosif Vulcan din Oradea, control din care reiese o diferenţă între veniturile încasate şi cele cuvenite în cazul a cinci angajaţi ai unităţii de învăţământ. "În perioada 1 aprilie 2008 - 31 decembrie 2010 s-au acordat la cinci persoane drepturi salariale necuvenite în sumă totală de 184.702 lei", a declarat Luca, confirmând astfel articolul BIHOREANULUI din ediţia tipărită a acestei săptămâni.

Potrivit lui Luca, au încasat bani ilegal cele trei angajate ale serviciului de contabilitate al şcolii şi soţii a două dintre acestea, angajaţi ca muncitori la colegiu. "Copil Maria, contabil şef, a încasat suma de 50.052 lei, Paşcu Mărioara, administrator financiar, 39.033 lei, Tanc Floare Doina, administrator financiar şi casieră, 40.337 lei, Paşcu Mircea, muncitor, a luat 32.609 lei şi Tanc Dorin, tot muncitor, 11.071 lei", a precizat Luca.

Tehnici diferite

Şeful IŞJ Bihor a menţionat că modalitatea în care cei cinci au luat salarii mărite a fost diferită în cei aproape trei ani. "Din 1 aprilie 2008 până în 31 decembrie 2009, la centralizatorul statelor de plată suma totală era o sumă mai mare decât cea care rezulta prin adunarea salariilor tuturor angajaţilor. N-aveai cum să observi decât dacă te puneai să aduni salariile tuturor angajaţilor. Pe statele de plată (n.r. ale celor cinci persone) nu figurau sumele în plus, doar la alimentarea pe card erau suplimentate veniturile", a spus Luca.

În anul 2010, cele cinci persoane şi-au mărit salariile acordându-şi alte drepturi şi sporuri salariale. "De pildă, şi-au acordat sporuri de ecran, care se pot da doar dacă există buletin de determinare şi nu există, şi şi-au pus ore suplimentare deşi acestea nu există", a precizat şeful IŞJ. Lunar, cei cinci încasau cu câteva sute de lei mai mult decât ar fi trebuit, deci nici vorbă să ia salariile tăiate cu 25%, aşa cum au păţit toţi bugetarii români. "De exemplu, în ianuarie 2010 Copil Maria avea 2.160 de lei salariul cuvenit şi a luat 3.302 lei", a spus Dorel Luca.

Oameni de încredere

Inspectorul şef a asigurat că miercuri va face un denunţ la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor pe numele celor cinci persoane şi va trimite la Ministerul Educaţiei copii ale documentelor conţinute de dosarul de audit. "Urmează ca cei îndreptăţiţi să-şi facă treaba mai departe. Prejudiciul a fost recuperat integral astăzi (marţi - n.r.)", a mai spus Dorel Luca. Totodată, toate cele cinci persoane şi-au dat demisia din şcoală.

Directoarea şcolii, Simona Martin, a declarat în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă că nu a sesizat problema până acum, dar şi că nu este implicată în infracţiune. Aceasta a mai spus că nu s-ar fi aşteptat la asemenea fapte de la cele trei contabile şi că avea încredere în ele, mai cu seamă că toate trei aveau vechime mare în şcoală. "Contabila şefă avea o vechime de 34 de ani, celelalte două de 20, respectiv 18 ani", a mai spus directoarea. Maria Copil, contabila şefă, urma să se şi pensioneze.

Şeful IŞJ Bihor a mai spus că în acest interval de timp în această şcoală s-au mai făcut audituri, însă nu axate pe verificarea statelor de plată. Nici Curtea de Conturi n-a efectuat niciun audit în colegiu în acest interval.

Citeşte pe aceeaşi temă şi articolul Învârteală cu lefuri: Contabilele Colegiului Naţional Iosif Vulcan şi-au umflat ilegal salariile