Operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, a început, zilele trecute, o acţiune de înlocuire a autocolantelor lipite pe recipientele destinate colectării selective. Astfel, toate containerele din oraş care au capac galben sau sunt galbene în întregime sunt acum "rebranduite", dar asta nu schimbă nicio regulă a colectării selective.

Noile autocolante, sub titlul "Fracţie uscată", arată în desene ce deşeuri pot fi aruncate acolo: cutii de carton, tetra pak-uri (cutii de lapte sau de suc), conserve ori alte recipiente de metal, PET-uri. Toate acestea sunt şi înşiruite, în limbile română şi maghiară. De asemenea, desenul arată o regulă importantă: strivirea recipientelor înainte de a fi aruncate, pentru ca utilajele de salubritate să nu transporte aer.

Pe de altă parte, din 15 noiembrie, RER Ecologic Service şi Eco-Rom Ambalaje, asociaţia care a pus la dispoziţia orădenilor igluurile pentru reciclabile, vor demara campania de informare "S-a schimbat modificarea!".

Orădenii vor afla că de acum tetra pak-urile nu mai trebuie aruncate în igluul de culoare albastră, destinat hârtiilor şi cartoanelor, ci în cel galben, pentru plasticuri. Schimbarea se face pentru că studiile au dovedit că aceste ambalaje, făcute din carton şi folie de plastic, se reciclează mai uşor laolaltă cu materialele din plastic, nu cu cele din hârtie.