În măsura în care apreciem că un proces-verbal prin care am fost amendaţi este nelegal, trebuie să formulăm o plângere împotriva acestuia. Plângerea se adresează judecătoriei în raza de competenţă a căreia s-a întocmit procesul-verbal contestat în termen de 15 zile de la data comunicării acestuia - adică de la data la care am semnat de primire sau de la data poştei - data la care am ridicat plicul de la poştă.

Plângerea va trebui să cuprindă numele, prenumele şi domiciliul persoanei care o face (atenţie! numai persoana amendată poate face plângere), indicarea procesului-verbal atacat (serie şi număr), datele de identificare ale instituţiei agentului constatator (de exemplu IPJ Bihor cu sediul în...) precum şi motivele de nelegalitate ale procesului-verbal contestat - practic o scurtă descriere a ceea ce s-a întâmplat cu indicarea textelor legale încălcate. Este bine să se indice în cuprinsul plângerii şi datele de identificare ale persoanelor propuse ca martori - numele, prenumele şi adresa acestora.

Plângerea poate fi depusă fie direct la registratura instanţei, fie prin poştă. Termenul de 15 zile pentru formularea plângerii are în vedere data poştei. Practic, dacă plângerea este depusă la poştă în a cincisprezecea zi va fi considerată în termen.

În cazul contravenţiilor rutiere în care se dispune suspendarea permisului de conducere, este necesar să obţinem de la judecătorie un certificat de grefă care să ateste faptul că am formulat plângere împotriva procesului-verbal prin care s-a dispus suspendarea permisului de conducere. Pe baza acestui certificat vom putea ridica permisul de conducere până la soluţionarea definitivă a plângerii. De aceea, este bine ca în aceste situaţii plângerea să fie depusă personal la registratură.

Atenţie!

Termenul de 15 zile este un termen de decădere. Mai exact, dacă nu se formulează plângerea în acest termen, ea va fi respinsă ca tardivă, situaţie în care judecătorul nu va mai putea analiza temeinicia susţinerilor persoanei amendate chiar şi nelegal.

Reţineţi!

Este bine ca, după ce înregistraţi plângerea la judecătorie să depuneţi la organul constatator (instituţia care a aplicat amenda) o copie a plângerii înregistrate. Procedând în acest mod veţi evita înscrierea amenzii în evidenţele fiscale ale primăriei şi o serie de complicaţii ce se pot ivi datorită acestei înscrieri.

Săptămâna viitoare vom vorbi despre procedura de judecată a acestor plângeri.