Senatul Universităţii din Oradea a aprobat, marţi, raportul comisiei care a stabilit ca fiind nefondată contestaţia lui Gheorghe Ionescu vizavi de candidatura lui Cornel Antal la funcţia de rector. Antal a candidat şi a fost ales de universitarii orădeni pentru un mandat de trei ani şi patru luni, lucru contestat de Ionescu, care a candidat pentru un mandat de patru ani.

Comisia a respins, însă, contestaţia, motivând, aşa cum susţinea şi Antal, de altfel, că legea nu reglementează, deci nici nu interzice mandatul parţial. Cei cinci membri ai comisiei de analiză, Tudor Mitran, Sorin Curilă, Marcel Boloş, Lavinia Onica-Chipea, Adrian-Claudiu Popoviciu, au votat în unanimitate respingerea contestaţiei.

"Legiuitorul nu reglementează în mod expres mandatele parţiale pentru funcţia de rector, dar instituie regula duratei de 4 ani pentru mandatele complete. În interiorul acestei durate orice candidat la funcţia de rector poate candida, fie dacă solicită în mod expres ca mandatul să fie limitat pentru o perioadă de timp, prin formularul de candidatură (aceasta este şi situaţia d-lui prof.univ.dr. Antal Crăciun), fie dacă mandatul este întrerupt din cauzele menţionate mai sus", se arată în raportul comisiei, care precizează drept cauze instituite de lege pentru mandate parţiale ca fiind alegerea rectorului într-o funcţie de demnitate publică ori incompatibilitatea.

Practic, comisia spune că, din cauza faptului că există mai multe motive pentru care un mandat poate fi întrerupt, mandatul parţial este acceptat de lege, chiar dacă nu reglementat ca atare.

Ba chiar mai mult, doi membri ai comisiei, Lavinia Onica-Chipea (fata fostei decane de la Ştiinţe Socio-Umane, Floare Chipea) şi Adrian Popoviciu (soţul purtătoarei de cuvânt a Universităţii, Olimpia Popoviciu) consideră că Antal avea tot drept să candideze pentru un mandat de 4 ani. Asta pentru că, spun ei, nicio lege nu se aplică retroactiv.

Deci, pentru a respecta prevederea legislativă că nicio persoană nu trebuie să fie rector mai mult de opt ani, indiferent de întreruperile mandatelor, ar trebui să se ţină cont doar de actualul mandat al lui Antal. Mai precis, de cel în exerciţiu la data apariţiei legii, care are o durată de patru ani, nu şi de cel anterior, în durată de 7 luni.

Drept urmare, comisia a propus Senatului, iar acesta a fost de acord să respingă contestaţia lui Ionescu şi să constate că Antal avea dreptul să candideze.