Pompierii bihoreni continuă lupta cu pagubele provocate de furtuni în ultimele zile. Militarii au ieşit, marţi, din nou în teren, pentru a scoate apa din curţi şi locuinţe, în mai multe localităţi.

Conform unui comunicat transmis în cursul după amiezii de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, maior Camelia Roşca, începând cu ora 7, peste 30 de pompieri militari din cadrul Detaşamentului Marghita, Detaşamentului 2 Oradea, Staţiei Aleşd, Staţiei Valea lui Mihai, Staţiei Ştei şi Gărzii Sălard acţionează cu 10 autospeciale de intervenţie, 11 motopompe şi alte echipamente specifice acestor misiuni, în localităţile Aleşd, Peştiş, Tileagd, Tarcea, Şuştiu, Voivozi, Budoi, Urvind, Bistra, Oradea şi Biharia, pentru înlăturarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice periculoase.

Până la ora 15, aceştia au evacuat apa acumulată în urma ploilor torenţiale, din 29 de curţi şi subsoluri/beciuri afectate de inundaţii.

"De asemenea, în cursul acestei zile, pentru conducerea şi coordonarea acţiunilor de intervenţie, monitorizarea şi evaluarea situaţiei din teren, prefectul judeţului, Dumitru Ţiplea şi inspectorul şef al ISU Bihor, colonel Caba Sorin Mihai s-au deplasat în localităţile afectate de fenomenele hidrometeorologice", arată comunicatul.

Pe de altă parte, potrivit informaţiilor BIHOREANULUI, și marți a fost blocat drumul judeţean 108H, în zona Pădurea Neagră, peste care se prăbușiseră aluviuni în timpul furtunii de luni seară, când Bihorul a fost vizat de o avertizare de tip cod roşu de furtuni. Potrivit maiorului Roșca, drumul a fost deblocat între timp, iar în cursul după amiezii se circula pe un singur sens, alternativ.

În altă ordine de idei, ISU mai reaminteşte că judeţul Bihor se află sub Cod portocaliu meteorologic până în data de 24 iunie, ora 02.00, respectiv Cod portocaliu hidrologic, până în data de 26 iunie, ora 12.

UPDATE:

Și localnicii din Buduslău s-au plâns că ploaia le-a afectat culturile, ei trimițând BIHOREANULUI și imagini cu parcele pe care a fost plantat porumb scăldate în apă.

Probleme au fost semnalate și în Albiș, unde o cititoare a BIHOREANULUI a fotografiat mai multe străzi inundate.


ISU subliniază importanţa respectării măsurilor de protecţie în cazul manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase.

Vezi mai jos recomandările ISU!

- Astfel, recomandăm cetăţenilor să evite deplasările pe durata manifestării fenomenelor prognozate şi să se adăpostească în imobile sau spaţii închise, care le asigură protecţia.

- În situaţia în care sunteţi surprinşi în zone deschise, trebuie să vă îndepărtaţi rapid de zona în care se manifestă fenomenele avertizate şi să identificaţi un spaţiu care garantează protecţia.

- Pentru  limitarea  posibilelor  pagube  generate  de  vântul  puternic, parcarea  autovehiculelor  se  va  realiza  în  zone  ferite,  la  distanţă sigură  faţă  de  copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate.

- De asemenea, curăţaţi şanţurile şi rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale şi construiţi bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundaţie

- Nu în ultimul rând, recomandăm cetăţenilor să anunţe imediat autorităţile, prin numărul 112, dacă au informaţii despre persoane care se află în pericol sau alte situaţii care pot afecta negativ comunităţile.