La fiecare început de an, oamenii îşi fac planuri, sperând că se vor ţine de ele. Pentru orădenii care aspiră să trăiască într-un oraş curat şi sustenabil, o rezoluţie obligatorie este gestionarea corectă a deşeurilor.

Colectarea separată rămâne o obligaţie şi în anul 2022 pentru toţi orădenii, iar Primăria şi RER Vest le recomandă tuturor să respecte această datorie. În caz contrar, riscă să fie puşi la plată, deoarece controalele demarate anul trecut în pubelele din oraş continuă.

Patru fracţii

Regulile colectării separate sunt simple: fiecare orădean trebuie să arunce gunoaiele pe care le produce în patru fracţii. 

Deşeurile de ambalaje (PET-uri, cutii de carton, hârtii, folii, pungi, doze de metal, flacoane ale produselor cosmetice sau de curăţenie etc.) se pot recicla, iar locul lor este în sacul galben sau în pubelele dedicate. Resturile biodegradabile (coji de fructe şi legume, resturi alimentare, frunze, coji de ouă şi de pâine, zaţ de cafea etc.) se valorifică prin transformarea lor în compost, aşa că trebuie aruncate în pubelele de culoare maro. Alte deşeuri, care nu pot fi nici reciclate, nici descompuse (scutece, absorbante, mucuri de ţigări, măşti medicale etc.), se aruncă în pubelele negre, dedicate fracţiei reziduale. 

Cea de-a patra fracţie este compusă din sticle şi borcane, care trebuie aruncate separat, pentru ca cioburile să nu se piardă între alte deşeuri de ambalaje.

Prinşi în offside

Orădenii care nu respectă regulile riscă să rămână cu deşeurile în faţa casei. Echipa de control formată din reprezentanţi ai Primăriei, ai RER Vest şi ai firmei Eco Bihor continuă să ia la pas străzile oraşului. În prima săptămână din anul 2022, au fost verificaţi 123 de saci şi pubele cu deşeuri reciclabile de pe străzile Primăriei, Episcop Mihai Pavel, Jean Calvin şi Piaţa Unirii. Patru dintre orădenii care locuiesc aici au fost prinşi cu deşeurile de-a valma.

În acelaşi interval, au mai fost verificate 42 de pubele maro de pe străzile Colinelor, Bartok Bela, Rafael Sanzio şi Branului, dintre care 14 aveau în interior şi deşeuri care nu se descompun. 

De asemenea, au mai fost controlate 11 asociaţii de pe străzile Ştefan cel Mare şi Milcovului, din care doar 5 au demonstrat că respectă colectarea separată. Toţi orădenii care au amestecat deşeurile au primit avertismente din partea Poliţiei Locale.