Din primăvară, Biblioteca Județeană Gheorghe Șincai va fi cea mai modernă din țară, în prezent clădirea instituției fiind extinsă și reamenajată, iar în lunile următoare și digitalizată, prin dotarea cu echipamente care vor permite deservirea non stop a abonaților.

În acest scop, a fost încheiat contractul cu firma care va furniza echipamentele și programele informatice specifice, în schimbul unei sume de peste 1,2 milioane euro.

Contract semnat

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a semnat contractul pentru modernizarea și digitalizarea Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai din Oradea, cu reprezentanții firmei Softlink Central Europe, singura care a depus o ofertă în cadrul licitației organizate pentru furnizarea de echipamente și software specifice.

Potrivit unui comunicat transmis joi de CJ Bihor, valoarea contractului este de 6.154.510 lei (fără TVA), echivalentul a peste 1,2 milioane euro, iar termenul de realizare este de 4 luni.

Printre echipamentele ce vor fi achiziționate se numără laptopuri, tablete, stații pentru autoîmprumut și returnare, care vor permite deservirea abonaților non-stop, videoproiectoare, scanere self-service, dotări pentru un studio de înregistrări și o aplicație mobilă special concepută pentru utilizarea în cadrul bibliotecii, care permite utilizatorilor să împrumute și să returneze cărți folosind tehnologia RFID (Radio-Frequency Identification). Concret, fiecare carte va fi „etichetată” similar cu produsele din magazine, pentru a nu se putea ieși cu ea din instituție fără a fi înregistrat împrumutul.

De asemenea, vor fi achiziționate 5 mașini de brodat și cusut computerizate pentru un proiect al instituției cu tradiție din 2017 - „Șezătoare la Bibliotecă”, al cărui scop este păstrarea și promovarea costumelor populare.

Finanțarea este asigurată din fonduri europene și de la bugetul CJ Bihor.

Cafenea literară și librărie

Tot joi, pe agenda ședinței CJ Bihor se află un proiect de hotărâre pentru un acord de principiu în vederea amenajării unei librării și a unei cafenele literare la parterul Bibliotecii Județene.

„Noua facilitate va permite organizarea de conferințe și lansări de carte, iar cei care au abonamente la bibliotecă vor beneficia de discounturi. Va fi prima bibliotecă județeană din România cu librărie și cafenea”, a transmis președintele CJ Bihor, adăugând că în primăvara anului viitor, în luna mai, biblioteca va fi deschisă cu noile facilități.

Din primăvara acestui an, clădirea instituției este supusă și unor lucrări de extindere și modernizare, pentru ca Biblioteca să devină „un hub cultural, educațional și informațional”, după cum afirmă directoarea Ancuța Șchiop.

Rotonda, utilizabilă doar la parter, este reconfigurată așa încât să fie funcțională inclusiv la etajele I și II, unde cititorul va avea acces la cărți fără a trebui să treacă dintr-o sală în alta. Holul a fost regândit ca un atrium, cu pereți din sticlă, pentru mai multă luminozitate. Parterul va adăposti un mic amfiteatru și facilități destinate copiilor (ludotecă, auditorium, fondul de carte), plus o cafenea unde se va putea citi într-o atmosferă relaxată.

La primul etaj se va ajunge atât pe scară, ca acum, cât și cu un lift panoramic, aici urmând să fie reamenajat fondul de carte pentru adulți. Cărțile vor fi așezate pe rafturi răspândite peste tot, pentru a fi cât mai la îndemână. Etajul II va adăposti sala de lectură, fondul de carte veche, secția de știință, mediateca, fondul de carte digitalizată (audiobook și e-book), plus un studio de podcast, unde vor fi înregistrate dialoguri cu autori și alți invitați la evenimentele Bibliotecii, pentru ca filmările să fie difuzate pe canalul de YouTube al instituției.

Nu în ultimul rând, clădirea va avea și o terasă pentru cititorii care vor dori să citească în aer liber cărți, ziare și reviste, ori să converseze despre lecturi și autori.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!