Orădenii care încă nu au încheiat un contract de salubritate cu operatorul licenţiat de salubritate RER Ecologic Service ar face bine să intre în legalitate. Agenţii Poliţiei Locale continuă şi în acest an verificările din poartă în poartă, iar cei găsiţi fără contract riscă amenzi deloc simbolice, variind între 200 şi 500 lei în cazul persoanelor fizice, respectiv între 1.500 şi 2.000 lei pentru firme şi asociaţii.

Potrivit datelor de bilanţ ale Poliţiei Locale, în 2016 agenţii au verificat 3.000 de persoane fizice şi juridice dacă deţin sau nu contracte de salubritate, din acest total fiind sancţionate 191, cu amenzi al căror cuantum a totalizat suma de 39.100 lei.

Obligaţia orădenilor şi a firmelor din Oradea de a încheia un contract pentru asigurarea serviciului de salubrizare cu operatorul licenţiat este prevăzută în articolul 111 din Regulamentul de salubritate al municipiului, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 207/2015.

Acelaşi regulament îi obligă pe cetăţeni şi firmele să încheie contracte cu RER Ecologic Service şi pentru transportarea deşeurilor provenite din construcţii şi demolări. Contravenienţii prinşi că aruncă moloz pe terenurile virane riscă amenzi care încep de la 1.000 lei (în cazul persoanelor fizice) şi ajung până la 40.000 lei (în cazul persoanelor juridice).