Dacă săptămâna trecută am prezentat cele mai importante obligaţii ale proprietarului în contractul de întreţinere reglementat de Noul Cod Civil, săptămâna aceasta, voi prezenta obligaţiile corelative ale chiriaşului (locatarul). Conform art. 1796 din Codul Civil locatarul are următoarele obligaţii principale: să ia în primire bunul dat în locaţiune, să plătească chiria în cuantumul şi la termenul stabilite prin contract, să folosească bunul cu prudenţă şi diligenţă şi să restituie bunul la încetarea, din orice cauză, a contractului de locaţiune.

În lipsa de stipulaţie contrară, locatarul este obligat să plătească chiria la termenele stabilite potrivit uzanţelor. Dacă nu există uzanţe şi în lipsa unei stipulaţii contrare, chiria se plăteşte după cum urmează: în avans pentru toată durata contractului, dacă aceasta nu depăşeşte o lună; în prima zi lucrătoare a fiecărei luni, dacă durata locaţiunii este mai mare de o lună, dar mai mică de un an; în prima zi lucrătoare a fiecărui trimestru, dacă durata locaţiunii este de cel puţin un an.

Locatarul este obligat să folosească bunul luat în locaţiune cu prudenţă şi diligenţă, potrivit destinaţiei stabilite prin contract sau, în lipsă, potrivit celei prezumate după anumite împrejurări, cum ar fi natura bunului, destinaţia sa anterioară ori cea potrivit căreia locatarul îl foloseşte. Dacă locatarul modifică bunul ori îi schimbă destinaţia sau dacă îl întrebuinţează astfel încât îl prejudiciază pe locator, acesta din urmă poate cere daune-interese şi, după caz, rezilierea contractului. Locatarul este obligat, sub sancţiunea plăţii de daune-interese şi a suportării oricăror alte cheltuieli, să îi notifice de îndată locatorului necesitatea efectuării reparaţiilor care sunt în sarcina acestuia din urmă.

Prevederea cea mai importantă legată de contractul de locaţiune şi care este de noutate absolută se găseşte în art. 1798. Astfel, după 1 octombrie 2011, contractele de locaţiune încheiate, prin înscris sub semnătură privată care au fost înregistrate la organele fiscale, precum şi cele încheiate în forma autentică constituie titluri executorii pentru plata chiriei. Mai precis, nu mai este nevoie de un proces pentru executarea silită a chiriaşului rău platnic.