Vicepreședintele CJ Bihor, Mircea Mălan, și directorul tehnic de Infrastructură al Porr Construct, Emanuel Reitmaier, au semnat, joi, contractul pentru construirea a trei noi drumuri județene în Zona Metropolitană Oradea, care vor lega de oraș comunele Oșorhei, Sântandrei și Nojorid.

În schimbul a peste 192 milioane lei, bani europeni nerambursabili, firma austriacă trebuie să finalizeze cei aproape 32 kilometri de șosele în 18 luni.

După aproape un an

Semnarea contractului survine după ce licitația lansată în luna martie a anului trecut și la care au fost înregistrate șase oferte, s-a încheiat pe 18 ianuarie anul acesta, prin anunțarea drept câștigătoare a ofertei depuse de subsidiara din România a companiei austriece Porr, în cadrul proiectului „Creșterea accesibilității pe drumurile județene în Zona Metropolitană Oradea”, cu finanțare asigurată din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Operațional Regional 2021-2027.

Potrivit unei informări a CJ Bihor, la semnarea contractului au asistat și primarul comunei Oșorhei, Ioan Gligor, cel al comunei Sântandrei, Ioan Mărcuș, precum și viceprimarul comunei Nojorid, Cristian Tripa.

Pe două loturi

Așa cum BIHOREANUL a mai arătat, în cadrul proiectului ce prevede realizarea a trei noi drumuri județene în Zona Metropolitană Oradea, lucrările au fost partajate pe două loturi, primul fiind pentru construirea centurii Oșorhei, pe o lungime de 5,8 km, și concomitent reabilitarea drumului județean DJ 767E Oșorhei – Copăcel (12,7 km). Valoarea contractului pentru acest lot este de 108.275.129,09 lei, fără TVA.

Cel de-al doilea lot de lucrări vizează construirea centurii Sântandrei, de 5 km, și a centurii Nojorid, de 8,4 km, valoarea contractului fiind de 84.394.118,95 lei, fără TVA.

Termenul de execuție a fost stabilit la 18 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

ZMO, cea mai aglomerată

Decizia de realizare a proiectului „Creșterea accesibilității pe drumurile județene în Zona Metropolitană Oradea” a fost luată ca urmare a datelor statistice din trafic, care arată că în zona din jurul Oradiei se înregistrează cea mai mare circulație a autovehiculelor.

Acest lucru se datorează numărului mare de locuri de muncă din ZMO, respectiv a celor care fac naveta, din totalul de peste 160.000 de locuri de muncă din județ 115.000 fiind în Zona Metropolitană.

„Suntem cu toții interesați să se execute lucrări de calitate foarte bună și într-un termen cât mai scurt, pentru că în felul acesta se va reduce timpul necesar traversării zonelor respective și vor scădea zgomotul și poluarea. Practic, vom trăi mai bine în județul nostru”, a precizat Mircea Mălan, vicepreședinte al CJ Bihor.

Acesta a mai adăugat că ordinul de începere a lucrărilor va fi emis în zilele următoare, după ce compania Porr Construct va constitui garanția bancară de bună execuție.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!