Pentru a-i determina pe cetăţeni să încheie un contract de salubritate, o primărie din Bihor a introdus o taxă specială de salubritate. De la începutul anului 2021, în comuna Sălard, cu votul unanim al celor 13 consilieri, a intrat în vigoare o taxă de mediu pentru proprietarii care nu au încheiat un contract pentru colectarea deşeurilor cu RER Vest. "Ne dorim o comună curată", a explicat primarul Nagy Miklos.

Cuantumul taxei anuale este de 600 lei, ceea ce înseamnă că, defalcată pe luni, e de două ori mai mare decât serviciul prestat de RER Vest. "În medie, costul facturii de salubritate este de 25 lei. Taxa înseamnă un cost de 50 lei pe lună, adică dublu, pentru că am vrut să-i determinăm pe oameni să încheie contracte", a declarat Nagy.

Singurii scutiţi de plata taxei sunt bătrânii singuri, de peste 75 de ani. "Restul cetăţenilor, obligatoriu, ori au contract, ori plătesc taxa, pentru că gunoaie sigur produc. Dacă ne arată că au făcut contract, le anulăm taxa", a mai spus primarul.

Din cele aproximativ 2.000 de gospodării din comună, 1.300 au un contract încheiat cu RER Vest. După anunţarea taxei speciale, câteva zeci de cetăţeni au anunţat că preferă să plătească facturi de salubritate, aşa că reprezentanţii RER vor fi prezenţi în primăria comunei, în zilele de 28 şi 29 ianuarie, pentru a le încheia contracte.