După o întreagă „telenovelă”, începând cu data de 27 iulie 2023, sancțiunile contravenționale în materie rutieră pot fi contestate și la instanța de domiciliu a persoanei sancționate.

Prin Legea nr. 254/2023 a fost modificat articolul 118 al Codului rutier, care acum prevede că împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta ori la judecătoria în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau sediul contravenientul.

Această lege reprezintă finalul unui demers legislativ tipic românesc. Astfel, în anul 2019 mai mulți aleși ai neamului au depus o inițiativă legislativă de modificare a legii contravențiilor, în sensul în care plângerea să se poată face și la domiciliul contravenientului, nu numai la locul faptei, toate argumentele făcând trimitere la legislația rutieră.

Inițiativa s-a concretizat în Legea nr. 107/2022 care modifica în acest sens legea cadru a contravențiilor, OG nr. 2/2001. Problema a fost, însă, că nici parlamentarii și nici staff-ul tehnic al comisiilor parlamentare raportoare sau avizatoare și nici măcar Guvernul României prin intermediul ministerului de resort implicat (Ministerul Afacerilor Interne) nu au observat prevederile art. 118 din Codul rutier, care au rămas în vigoare și prevedeau că plângerea se depune doar la instanța în circumscripția căreia a fost constatată contravenția.

Ca atare, un an de zile a fost un adevărat „ping-pong” între instanțe cu dosarele rutiere: unele instanțe spuneau că modificarea nu se aplică la contravențiile rutiere, iar altele apreciau - corect, din punctul meu de vedere - că a fost o modificare legală implicită.

leșii neamului cei neatenți au încercat să „dreagă busuiocul” și au depus o nouă inițiativă legislativă de modificare și a Codului rutier, astfel că acum, când Parlamentul a votat noua lege, iar președintele a promulgat-o, toată lumea a răsuflat ușurată.

Până la urmă, bine că în final a ieșit bine. Ce mai contează banii statului și nervii contribuabililor risipiți aiurea timp de un an?

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!