Consiliul Judeţean Bihor ar putea cumpăra castelul de la Cighid şi terenul de peste 50.000 mp aferent acestuia, evaluate la circa 500.000 euro. Din opoziţie, consilierii liberali susţin că investiţia ar fi una proastă, căci imobilul este "o ruină" şi ar necesita investiţii masive pentru a putea fi transformat într-un centru modern pentru persoanele cu dizabilităţi.

Domeniu de 500.000 euro

În şedinţa ordinară de joi, prin votul aliaţilor din UDMR, PSD şi ALDE, Consiliul Judeţean şi-a însuşit raportul de evaluare al imobilului format din castel şi teren în suprafaţă de 54.108 mp din Cighid (com. Ciumeghiu), în scopul achiziţionării acestuia de Judeţul Bihor pentru funcţionarea Centrului de Recuperare şi Reabilitare a Persoanelor Adulte cu Dizabilităţi Cighid.

Acesta funcţionează şi acum acolo, judeţul având încheiat contract de închiriere cu proprietarii cărora le-a fost retrocedat castelul şi terenurile acestuia, Tisza Gheorghe şi Tisza Coloman Ştefan. Totodată, de-a lungul timpului, pe acele terenuri, judeţul a construit 4 case, unde locuiesc, de fapt, tinerii cu dizabilităţi.

Raportul de evaluare – făcut după ce, în luna martie a anului trecut, sub conducere liberală, Consiliul Judeţean a votat pentru exercitarea dreptului de preemţiune pentru cumpărarea castelului – arată că bunurile se ridică la 502.600 euro (426.800 euro conacul şi 75.800 euro terenul – la 1,4 euro/mp).

O "ruină" scumpă

Acum, însă, din opoziţie, consilierii liberali se opun acestei investiţii. "Nu-mi dau seama ce argumente putem găsi să cumpărăm o ruină - căci acel conac este o ruină - cu 400.000 euro, ca să îngrijim acolo 40 de copii", a spus PNL-istul Gheorghe Neag.

Acesta a atenţionat că nu doar investiţia iniţială este mare. "Şi dacă l-am primi gratuit ar fi o decizie proastă. Vor costa reparaţiile mai mult decât construcţia unui centru nou. Acel castel e plin de igrasie, acoperişul e deteriorat. Nu este o investiţie bună, mai ales pentru un centru social", a spus acesta, subliniind că în mod cert o construcţie nouă ar fi mult mai indicată. De altfel, liberalii au şi propus un proiect în acest sens pe ordinea de zi.

Negociem şi vedem…

În fine, după mai multe contre între consilieri (vicepreşedintele Ioan Mang amintind că liberalii au fost cei care au decis exercitarea dreptului de preemţiune asupra castelului), preşedintele CJ Pásztor Sándor a calmat spiritele.

"Se va constitui Comisia de Negociere şi vom vedea la cât ajungem. Preţul stabilit în evaluare este preţul maximal pe care îl poate plăti CJ Bihor. Hotărârea este una de două treimi. În şedinţa de luna următoare decidem dacă vom cumpăra sau nu", a spus şeful instituţiei.

Acesta a mai adăugat că, în cazul în care consilierii nu vor dori achiziţia castelului şi terenului de la Cighid, se va găsi o altă locaţie pentru Centrul de Recuperare. "De ani de zile îi ţinem pe oamenii aceia (pe proprietari – n.r.) acolo. De câte ori vor să vândă nu-i lăsăm, că zicem că-l cumpărăm noi. Haideţi să terminăm odată cu această procedură. Vedem dacă ne convine sau nu preţul. Dacă nu, cerem o strategie să ne mutăm de acolo", a încheiat Pásztor.

În acest context, aleşii PNL au fost de acord să amâne supunerea la vot a propunerii lor privind găsirea unei noi locaţii pentru acel centru până luna viitoare.