Poliţia Bihor a făcut publice, marţi, rezultatele unor controale efectuate în cursul săptămânii trecute la mai multe societăţi din Bihor, în cadrul cărora au fost confiscate îmbrăcăminte cu suspiciuni de contrafacere în valoare de 45.000 lei şi peste 200 de litri de alcool deţinut şi comercializat ilegal.

Potrivit unui comunicat transmis presei, controalele au fost făcute în perioada 22 - 26 octombrie, de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, dar şi de poliţiştii din Marghita, pe linia respectării legislaţiei în domeniul proprietăţii intelectuale şi industriale, acţiunile vizând şi prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale şi a contrabandei.

Astfel, în urma controalelor la 5 firme din Oradea, aceştia au găsit 450 de articole de îmbrăcăminte care purtau însemnele unor mărci consacrate, susceptibile de a fi contrafăcute, având în vedere calitatea materialelor, lipsa ambalajelor şi a etichetelor, precum şi preţul mic de comercializare şi lipsa documentelor de provenienţă.

"Produsele, în valoare totală de aproximativ 45.000 lei, au fost indisponibilizate şi ridicate în vederea cercetărilor, urmând a fi expertizate pentru a se stabili caracterul de originalitate şi prejudiciul total provocat titularilor mărcilor", arată comunicatul.

În cadrul acţiunii a fost identificată, în apropierea unei pieţe din Marghita, şi o femeie de 44 de ani, din judeţul Sălaj, care ţinea într-o maşină şi oferea spre vânzare 206 litri de alcool, în valoare totală de 4.100 lei, fără documente legale de transport şi comercializare. Alcoolul a fost ridicat în vederea confiscării.

Atât administratorii societăţilor care vindeau hainele, cât şi femeia din Sălaj s-au ales cu dosare penale. Primii, pentru infracţiuni privind mărcile şi indicaţiile geografice şi evaziune fiscală, iar cea din urmă pentru deţinerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a 200 de litri de băuturi spirtoase.

Pe lângă dosarele penale, poliţiştii au dat şi amenzi, pentru abateri din acelaşi domeniu, dar la scară mai mică. Au fost aplicate, astfel, 18 sancţiuni contravenţionale cu amenzi în valoare totală de 21.000 lei, pentru comercializarea unor produse fără documente, fără bonuri sau produse posibil contrafăcute. De asemenea, au fost ridicate în vederea confiscării 13.532 ţigarete marcate necorespunzător, precum şi produse alimentare în valoare de aproximativ 1.000 lei.