Poliţiştii şi jandarmii i-au prins sâmbătă pe mai mulţi bihoreni nerespectând regulile pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 şi i-au taxat cu amenzi de peste 45.750 de lei. Concret, au fost aplicate 172 de sancţiuni contravenţionale, din care 115 celor care nu purtau mască de protecţie, iar 57 celor prinşi că circulau fără un motiv întemeiat pe timpul carantinei de noapte.

Peste 4.000 de persoane legitimate

Concluziile activităţilor de control au fost transmise, duminică, printr-un comunicat de presă de Inspectoratul de Poliţie Judeţean. 

"În cadrul acţiunilor desfăşurate în ultimele 24 de ore, echipele mixte au acţionat integrat, au legitimat 4.055 de persoane şi au verificat respectarea prevederilor legale dispuse în contextul stării de alertă şi a măsurilor sanitare în 101 societăţi comerciale, marketuri, restaurante, terase, unităţi de tip fastfood, hoteluri, pensiuni şi alte spaţii de cazare, pieţe, târguri, parcuri şi zone de agrement", se arată în informarea IPJ. 

De asemenea, au fost verificate 179 de mijloace de transport, din care 46 de mijloace de transport public în comun.

"În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 172 de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare totală de 45.750 de lei. Dintre acestea, 115 sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare totală de 31.500 de lei, au fost aplicate pentru nepurtarea măştii de protecţie şi 57 de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare totală de 14.250 de lei, au fost aplicate pentru nerespectarea interdicţiilor privind deplasarea/libera circulaţie", se arată transmit poliţiştii. 

În scop preventiv

În cadrul misiunilor desfăşurate sâmbătă au fost angrenaţi 91 de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, 15 jandarmi din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Bihor, 4 cadre ale Poliţiei Locale Oradea, 1 pompier militar din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" al judeţului Bihor, 1 inspector al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, 1 comisar al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, 1 inspector al Direcţiei de Sănătate Publică, precum şi 2 inspectori ai Inspectoratului Teritorial de Muncă.

IPJ Bihor subliniază că "scopul acestor acţiuni nu este acela de a aplica sancţiuni, ci de a identifica şi preveni acele activităţi sau comportamente care ar conduce la răspândirea COVID-19". 

După cum se ştie, în localităţile în care incidenţa ratei de infectare este de peste 4 la mie, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică este restricţionată circulaţia autovehiculelor şi persoanelor în intervalul orar 20.00 – 05.00, iar închiderea programului de funcţionare a societăţilor comerciale are loc la ora 18.00. În localităţile cu incidenţei mai mici, aşa numita carantină de noapte începe de la ora 22 şi în weekend.