Circa 250 de poliţişti, jandarmi, poliţişti locali, poliţişti de frontieră, comisari de la Protecţia Consumatorilor, inspectori DSVSA şi inspectori ITM au ieşit pe teren, sâmbătă, pentru a verifica respectarea regulilor privind limitarea răspândirii Covid-19 în Bihor. Astfel, aceştia au legitimat peste 2.200 de persoane, au verificat mai multe societăţi comerciale, restaurante, parcuri şi mijloace de transport în comun, aplicând mai multe amenzi. 

"Sâmbătă, 24 octombrie a.c., sub autoritatea Instituţiei Prefectului - Judeţul Bihor, poliţiştii bihoreni, alături de reprezentanţi ai unor instituţii de aplicare a legii din judeţul Bihor au continuat acţiunile în sistem integrat, în zonele publice aglomerate, centre comerciale, pieţe, târguri, terase, în trafic, precum şi în mijloacele de transport, pentru verificarea respectării prevederilor legale şi a măsurilor de protecţie sanitară, în vederea prevenirii răspândirii Covid-19 în judeţul Bihor", se arată într-un comunicat transmis, duminică, de IPJ Bihor. 

Astfel, potrivit sursei citate, "echipele mixte au acţionat integrat, au legitimat 2.235 de persoane şi au verificat respectarea prevederilor legale dispuse în contextul stării de alertă şi a măsurilor sanitare în 128 de societăţi comerciale, restaurante, terase, unităţi de tip fastfood, hoteluri, pensiuni şi alte spaţii de cazare, parcuri şi zone de agrement, precum şi în 33 de mijloace de transport, din care 27 de mijloace de transport public în comun".

În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 140 de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare totală de 35.300 de lei. 

Concret, au fost date 112 amenzi - în valoare totală de 28.500 lei - persoanelor care nu purtau mască de protecţie. De asemenea, 13 sancţiuni contravenţionale cu amenzi în valoare totală de 2.000 de lei au fost aplicate unor societăţi comerciale care "nu respectau prevederile H.G. nr.856/2020, pentru fapte de natură economică în context COVID-19", transmit poliţiştii. 

Totodată, echipajele au "împărţit" 6 amenzi pentru "încălcarea unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice" şi 9 sancţiuni pentru nerespectarea prevederilor Codului Rutier.

IPJ Bihor transmite că acţiunile de verificare vor continua şi în următoarea perioadă, pentru prevenirea şi limitarea îmbolnăvirilor cu Covid-19. 

"Scopul acţiunilor desfăşurate nu este aplicarea de sancţiuni, ci acela de a-i determina pe toţi cetăţenii să conştientizeze necesitatea respectării tuturor normelor sanitare pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu Covid 19. Recomandăm tuturor cetăţenilor să păstreze distanţarea fizică, să poarte masca de protecţie, să nu se expună la riscuri", se încheie informarea Poliţiei.