Inspectorii sanitar-veterinari reiau activităţile specifice de verificare a activităţilor de sacrificare şi procesare a porcilor şi a comercializării produselor din carne de porc, la fel ca de fiecare dată înaintea sărbătorilor de iarnă, când consumul acestora ajunge la vârf.

Controalele, atenţionează DSVSA Bihor, vor avea loc şi în trafic, pe şoselele din judeţ, pentru a preveni comercializarea de produse neverificate şi periculoase, dar şi răspândirea pestei porcine africane.

Ce controale urmează?

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor a anunţat că de săptămâna viitoare va fi pus în aplicare un "plan de măsuri preventive", care cuprinde acţiuni de verificare a operatorilor economici care desfăşoară activităţi în legătură cu comercializarea produselor alimentare specifice perioadei, acţiuni ce vor viza unităţi din toate municipiile şi oraşele judeţului - Oradea, Beiuş, Ştei, Vaşcău, Nucet, Aleşd, Salonta, Valea lui Mihai, Marghita, dar şi în comune şi alte localităţi, cu accent pe operatorii alimentari ce desfăşoară activităţi de procesare şi producţie (abatoare, unităţi de procesare carne, unităţi de procesare lapte, brutării, laboratoare de cofetărie etc.), de comercializare a cărnii (carmangerii şi măcelării) sau a altor produse alimentare specifice acestei perioade (peşte, ouă, laboratoare de patiserie, depozite alimentare, supermarket-uri, pieţe agroalimentare etc.), precum şi a unităţilor de alimentaţie publică (restaurante, cantine, pensiuni, hoteluri, unităţi de catering etc.) care desfăşoară activităţi de livrare a preparatelor culinare în sistem de livrare la comandă, take-away, drive-in, sau intenţionează să livreze aceste preparate la diferite mese festive, cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

De asemenea, inspectorii sanitar-veterinari vor urmări mişcarea şi comercializarea porcinelor vii destinate sacrificării, din exploataţii către abatoare autorizate sau între exploataţiile nonprofesionale (în cazul sacrificărilor de porcine pentru consum familial), precum şi circulaţiei cărnii de porc şi a produselor din carne de porc sau care conţin carne de porc provenite de la porci sacrificaţi în gospodărille populaţiei.

"În cadrul acestor activităţi de control, personalul de specialitate din cadrul DSVSA Bihor va efectua, cu sprijinul reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie al judeţului Bihor, controale cu caracter nediscriminatoriu în trafic, pentru verificarea atât a mijloacelor de transport a porcinelor vii şi a cărnii sau altor alimente specifice sezonului, destinate comercializării în unităţi specializate, cât şi a mijloacelor auto proprietate personală, în vederea verificării mişcării porcinelor vii, respectiv a cărnii şi produselor din carne destinate consumului propriu şi care au fost obţinute de la porci vii proveniţi din exploataţii non-profesionale situate în zonele aflate sub restricţii ca urmare a evoluţiei unor focare de pestă porcină africană", se arată într-o informare de presă.

Recomandări

În acest context, DSVSA reaminteşte cetăţenilor câteva reguli şi recomandări a căror respectare previne îmbolnăvirea cauzată de consumul de alimente neconforme:

1. este interzisă comercializarea porcilor vii, a cărnii şi produselor din carne provenite din zonele de restricţie, ca urmare a evoluţiei virusului pestei porcine africane (PPA);

2. din cauza evoluţiei pestei porcine africane, toate târgurile de animale de pe raza judeţului au activitatea suspendată pe termen nedeterminat.

3. vânzarea/ achiziţionarea animalelor vii este permisă doar direct din exploataţii de animale, înregistrate în baza naţională de date situate în zone care nu sunt supuse unor măsuri de restricţie sanitară veterinară ca urmare a evoluţiei unor boli, numai după verificarea stării de sănătate a acestora de către un medic veterinar împuternicit, care va emite şi documentele legale necesare înstrăinării animalelor.

4. anterior sacrificării porcinelor pentru consum familial, solicitaţi medicului veterinar din localitate, expertizarea stării de sănătate a animalului, şi ulterior a salubrităţii cărnii obţinute 5. nu consumaţi carne de porc obţinută din sacrificări tradiţionale şi nu o preparaţi sau înstrăinaţi până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru trichinella spp., cu rezultat negativ

6. se interzice comercializarea stradală a alimentelor, comercializarea ambulantă sau din mijloace de transport, încălcarea acestei reguli atrăgând după sine sancţionarea contravenţională cu amenzi de până la 40.000 lei şi confiscarea în întregime a cantităţii de alimente expuse la vânzare

7. consumatorii să achiziţioneze alimente doar din unităţi autorizate sanitar veterinar

8. în condiţiile în care activităţile de comercializare a alimentelor în mediul online au o pondere tot mai ridicată, consumatorii sunt invitaţi să verifice dacă producătorul sau furnizorul deţine autorizaţie sanitar veterinară, prin consultarea paginii de internet a DSVSA din judeţul în care se găseşte vânzătorul

9. pentru a fi sigure, ouăle trebuie să provină dintr-un centru de ambalare autorizat unde sunt supuse controlului permanent, să fie ambalate, marcate şi etichetate corespunzător. Pe ou trebuie marcat codul fermei producătoare, iar pe etichetă marca ovală a centrului de ambalare, sistemul de creştere, categoria de greutate şi data valabilităţii minimale

10. laptele crud sau produsele obţinute din lapte crud pot fi comercializate de către producători doar în spaţiile special amenajate din pieţele agroalimentare (hale de lactate), numai în ambalaje de desfacere corespunzătoare de unică folosinţă (pungi de plastic alimentar, hârtie cerată alimentară, etc.) sau alte tipuri de recipiente curăţate şi igienizate corespunzător, în vitrine special destinate acestui scop, în recipiente (tăvi) confectionate din materiale necorodabile, uşor de curăţat şi igienizat (plastic, ceramică, etc.).

11. carnea de porc, vită, oaie, pasăre, peşte sau alte specii comercializată prin unităţi de alimentaţie publică (magazine, măcelării, supermarket etc.) trebuie să fie marcată cu marcă de sănătate/ identificare (stampilă) fie direct pe carne (pentru carnea în carcasă) fie pe eticheta care este aplicată pe produsul ambalat

12. produsele de brutărie, patiserie şi cofetărie specifice sărbătorilor se comercializează doar la nivelul unităţilor producătoare (brutării, laboratoare cofetărie – patiserie) sau în magazine alimentare specializate. Acestea trebuie să aibă aspect de proaspăt, fără miros sau culoare modificată, ambalate în abalaje integre şi etichetate conform prevederilor legale.

Semnalaţi neregulile

Pentru semnalarea oricăror situaţii în care se observă sau suspicionează intenţia de a comerializa alimente în condiţii care pun sau ar putea pune în pericol siguranţa alimentară, ori situaţii de comercializare a produselor alimentare în spaţii/locuri neautorizate sau din surse/ tăieri clandestine, consumatorii pot înştiinţa DSVSA Bihor, pentru a dispune măsurile necesare reglementării acestor situaţii.

Sesizările se pot face direct la sediul DSVSA Bihor, precum şi la sediile circumscripţiilor teritorile, telefonic la numărul 0259.266.141 sau pe adresa de e-mail office-bihor@ansvsa.ro, ori la call center ANSVSA, la numărul de telefon 0800.826.787 sau la adresa de e-mail: callcenter@ansvsa.ro.