Echipe mixte de control au descins, sâmbătă seară, în mai multe localuri din Oradea, pentru ca oamenii legii să verifice dacă se respectă măsurile menite să prevină răspândirea Covid-19, adică distanţa de minim 2 metri între mese şi ocuparea a cel mult 30% din capacitate. Această din urmă măsură a fost impusă prin HG 856 din 2020.

Poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, angajaţi ISU Crişana şi de la Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Inspectoratul Teritorial de Muncă şi de la Protecţia Consumatorilor s-au adunat, la ora 20, în curtea Poliţiei Municipiului Oradea, s-au împărţit în două echipe şi au plecat în oraş, însoţiţi şi de jurnalişti.

Acţiunea pare a fi însă mai degrabă simbolică, deoarece, chiar dacă constată abateri flagrante, echipele de control nu dau amenzi, ci îi invită pe patroni la explicaţii.

Terasa plină, dar ITM-ul „va analiza”

S-a întâmplat şi la cafeneaua The Blooms, de pe Bulevardul Dacia, unde regulile se respectau în interior, dar nu şi pe terasă, care era foarte aglomerată. 10 din cele 12 mese erau ocupate, iar clienţii stăteau spate în spate, încălcându-se în mod evident distanţa de 2 metri între mese. „Ca la piaţă stăm”, a constatat şi unul dintre clienţi.

În timpul controlului, poliţiştii au legitimat toţi clienţii, pentru a putea stabili numărul de persoane, în timp ce reprezentanţii ITM au atribuţia să verifice dacă agentul economic respectă legea, fiind de datoria patronilor localului să nu permită ocuparea decât a 30% dintre mese şi să asigure distanţa între clienţi. La The Blooms, reprezentantul ITM a constatat că... totul e în regulă.

„În acest local, după câte am observat, se respectă normele legale, în sensul că nu se depăşeşte 30% din capacitatea localului”, a declarat inspectorul de muncă Valeriu Pintea. Când jurnaliştii i-au spus că terasa este aglomerată, acesta a declarat că regula nu se aplică: „Pentru terasă sunt alte norme de distanţare, fiind un spaţiu semi-deschis”.

Pentru că ziariştii au insistat şi i-au arătat că pe terasă nu se respecta nici regula aşezării meselor la minim 2 metri distanţă, valabilă şi în aer liber, cu atât mai mult pe o terasă închisă cu pereţi din plastic, Pintea a spus că va analiza situaţia la sediul ITM. „Noi am lăsat o invitaţie la sediul instituţiei. Când se va prezenta, vom studia documentele aduse şi se vor lua măsurile legale”, a spus inspectorul.

Drept urmare, şi după ce echipele de control au ieşit din local, clienţii au rămas la fel de apropiaţi. Dacă ITM va constata, totuşi, că regulile au fost încălcate, localul riscă o amendă între 1.000 şi 5.000 lei.

Sălile de nunţi, închise

Restaurantul Vinotera, din Velenţa, a fost un alt local verificat, dar aici echipele n-au mai dat peste aceeaşi aglomeraţie. Atât în interior, cât şi pe terasă, atmosfera era mult mai aerisită. Singurii care stăteau îngrămădiţi erau nişte tineri pe care oamenii legii i-au găsit în faţa localului.

Deşi păreau o gaşcă strânsă să sărbătorească ceva, adolescenţii au negat că ar participa la vreun eveniment, spunând doar că au ieşit pur şi simplu la cină. Aşa că tot ce le-au cerut poliţiştii a fost să lase paharele de vin în interiorul localului, consumul de alcool în spaţiul public fiind interzis.

La finalul controalelor, coordonatorul acţiunii, comisarul şef de poliţie Cristian Stanciu, şeful Poliţiei Oradea, a confirmat la rândul său că nu s-au găsit probleme. „În această seară nu am constatat probleme. Sunt închise toate sălile de evenimente din municipiul Oradea şi verificăm doar agenţii economici care au voie să primească clienţi”, a declarat Stanciu.

Întrebat şi el ce se întâmplă când, totuşi, încălcările legii se văd cu ochiul liber, cum a fost la The Blooms, şeful Poliţiei Oradea a spus că, potrivit legii, poliţiştii „înaintează documentaţia întocmită către instituţiile partenere”, care urmează să decidă sancţiunile în cazul în care se impun. Aşadar, chiar dacă au fost împreună în localuri şi au văzut laolaltă realitatea, poliţiştii şi angajaţii celorlalte instituţii publice comunică ulterior, prin hârtii, în loc să ia măsuri pe loc...