Ministerul Afacerilor de Interne, sălăjanul Lucian Bode, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că se vor face verificări în toate inspectoratele de poliţie din ţară şi va fi reanalizat procesul de recrutare din sursă externă. Măsurile vin ca reacţie după cazul poliţistului care a accidentat mortal o fetiţă care traversa o stradă din Bucureşti şi după crima din oraşul Bolintin-Vale, ambele petrecute săptămâna trecută.  

"O tragedie"

Referitor la accidentul mortal petrecut săptămâna trecută în Sectorul 1 din Capitală, ministrul a spus că agenţii au obligaţia să conducă cu prudenţă în orice situaţie s-ar afla, subliniind şi că poliţistul implicat nu se afla într-o misiune de urgenţă.

"Poliţistul se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, respectiv misiuni poliţieneşti, la solicitarea structurii de evidenţă a populaţiei. Precizez, de asemenea, că nu executa o misiune cu caracter de urgenţă. Un accident în care un copil este omorât pe trecerea de pietoni este o tragedie. Pentru mine imaginea şi mai ales comentariile cum că poliţistul ar fi verificat cu piciorul dacă fata trăieşte au fost la fel de şocante ca şi accidentul în sine", a declarat Bode, potrivit G4media.ro.

Accidentul s-a petrecut în 13 ianuarie, când două fetiţe de 13 respectiv 11 ani care traversau strada Laminorului au fost lovite de autospeciala de Poliţie, care circula cu viteză. În maşină se afla un singur poliţist, care a fost încadrat din sursă externă în 2017. În timp ce fetiţa de 11 ani a decedat la faţa locului, cealaltă a fost transportată şi internată în spital.

Ulterior au apărut mai multe imagini realizate de martori oculari, în care se vede cum agentul stă în picioare deasupra uneia dintre fete care e întinsă pe asfalt (foto principală). În zona corpului, poliţistul îşi ţine pantoful, intenția acestui fiind neclară. Un martor a spus, în direct la postul Antena 3, că după impact poliţistul s-a dat jos din autospecială şi ar fi împins trupul acesteia, pentru a vedea în ce stare se află, notează Libertatea.ro.

Polițiști slabi pregătiţi

În aceeaşi conferinţă, ministrul a mai spus şi că MAI va analiza procesul de recrutare a personalului din surse externe. El a subliniat că la nivelul MAI se înregistrează un deficit uriaş de angajaţi, de aproape 30.000. „Resursele umane sunt insuficiente şi câteodată s-au dovedit slab pregătite, câteodată în cârdăşie cu puterea politică locală şi câteodată în cârdăşie cu infractorii de la nivel local", a mai precizat el, după cum notează G4media.ro.

"Am decis să reanalizăm procesul de recrutare din surse externe, pe cât de necesar, pe atât de riscant", a declarat ministrul, adăugând că va fi pus accent şi pe procesul de pregătire profesională.

El a mai spus că se vor face verificări şi la nivelul tuturor inspectoratelor de Poliţie din ţară. "Voi continua să dispun măsuri care să conducă la o curăţenie în propria ogradă. Pădure fără uscături nu există".

„Putregaiul unui sistem”

Lucian Bode a mai vorbit şi despre crima din oraşul Bolintin-Vale din judeţul Giurgiu, unde un şofer de microbuz a murit, miercurea trecută, după ce a fost lovit cu o cărămidă de câţiva indivizi de etnie romă. După ce victima a decedat în spital, locuitorii din oraş au organizat o revoltă la care au participat sute de persoane. Aceștia au reproșat autorităților faptul că siguranţa cetăţenilor este în pericol. Ca urmare, șeful Poliţiei Giurgiu a fost schimbat din funcţie.

Acest caz, a spus Bode, a scos la iveală "putregaiul unui sistem care s-a degradat de la an la an, în ultimii 30 de ani". "Am dispus şefului Poliţiei Române să realizeze de urgenţă o evaluare managerială la nivelul fiecărui Inspectorat Judeţean de Poliţie care să vizeze identificarea tuturor problemelor care pot conduce la situaţii similare celei de la Giurgiu", a mai declarat ministrul.