14 firme de pază și protecție din Bihor au fost controlate recent de inspectorii de muncă, iar verificările s-au lăsat cu amenzi totale de 120.900 de lei, a anunțat marți Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor, cu prilejul unei informări privind activitățile desfășurate în luna februarie.

Principalele probleme depistate de oamenii legii au fost angajați care, deși aveau contracte de muncă cu timp parțial, lucrau mai multe ore (muncă subdeclarată), sau sunt plătiți la „negru”, mai precis primesc salarii mai mari decât cele declarate de angajatorii lor.

Pentru această faptă din urmă, firma vinovată a fost sancționată cu 16.000 de lei, în timp ce, pentru problemele ce țin de timpul de muncă, ITM Bihor a dat 3 amenzi în valoare totală de 70.000 lei.

Pe de altă parte, în luna februarie, ITM Bihor a făcut controale și la 12 firme care desfăşoară activități de fabricare, depozitare, păstrare, transport și comercializare a articolelor pirotehnice, controale în urma cărora inspectorii nu au aplicat amenzi, ci doar avertismente, și la 3 fabrici de vopsele, lacuri, cerneli tipografice și masticuri, unde au dat o amendă de 4.000 de lei pentru lipsa ventilației adecvate și lipsa echipamentelor de protecție.

Pe de altă parte, în toată luna februarie, ITM Bihor a dat 19 amenzi, în cuantum de 564.000 lei pentru munca nedeclarată sau subdeclarată, fiind depistați 36 de muncitori în această situație. Dintre aceștia, 22 nu aveau contract individual de muncă, iar 14 depășeau timpul de muncă stabilit în contract.

ITM Bihor a mai comunicat că, la data de 29 februarie, Bihorul număra 26.136 de angajatori activi, cu un total de 179.882 salariați.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!