Poliţiştii bihoreni, în colaborare cu reprezentanţii altor instituţii continuă controalele "în sistem integrat" în zonele publice aglomerate din judeţ, pentru prevenirea răspândirii şi limitarea infectării cu noul coronavirus.

La fel ca în săptămânile precedente, sâmbătă au fost verificate zonele publice aglomerate, centre comerciale, pieţe, târguri, terase, în trafic, precum şi în mijloacele de transport în comun.

În total, echipele mixte au verificat 139 de firme."În urma acţiunilor punctuale, desfăşurate sâmbătă, au fost aplicate 57 de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare totală de 23.900 de lei", explică un comunicat transmis duminică de Poliţia Bihor.

Conform sursei citate, o societate – al cărei nume nu a fost precizat – a fost amendată cu 7.000 de lei, "pentru organizarea de către operatorii economici a unor activităţi în spaţiul public / privat / închis pentru care au fost instituite interdicţii / restricţii".

De asemenea, au fost sancţionaţi şi bihoreni care fie nu au purtat mască fie au purtat-o incorect.

"Pentru nerespectarea măsurilor de protecţie individuală (purtarea de mască) au fost aplicate 33 de sancţiuni contravenţionale, din care 12 cu amendă în valoare totală de 6.000 de lei şi 21 cu avertisment", mai arată comunicatul.

Alte 10 sancţiuni, cu amenzi în valoare totală de 5.000 de lei au fost aplicate unor firme care nu respectau prevederile O.G. nr.21/1992 privind protecţia consumatorilor, iar 2 sancţiuni cu avertisment au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor Legii nr.145 din 2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol.

De asemenea, o firmă a fost sancţionată cu 1.500 de lei pentru că nu a respectat O.G. nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

10 sancţiuni - cu amenzi în valoare totală de 4.400 de lei – au fost date pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 61/1991, privind sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.

În cadrul misiunilor desfăşurate sâmbătă în locurile publice aglomerate din judeţul Bihor, au fost angrenaţi 172 de reprezentanţi ai instituţiilor de aplicare a legii din judeţul Bihor, cu atribuţii în domeniu, respectiv 132 de poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, 22 de jandarmi de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Bihor, 5 cadre ale Poliţiei Locale Oradea, 2 pompieri militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" al judeţului Bihor, 3 comisari ai Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, 4 inspectori ai Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, 2 inspectori ai Direcţiei de Sănătate Publică, precum şi 2 inspectori ai Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Acest fen de verificări vor continua şi în următoarea perioadă, pentru prevenirea şi limitarea îmbolnăvirilor cu Covid-19.

"Reamintim că cetăţenii pot sesiza cazurile de încălcare a normelor de protecţie sanitară apelând la linia TelVerde – 0800800165", încheie comunicatul Poliţiei Bihor.