Lege controversată adoptată de Rusia şi intrată în vigoare la începutul acestei săptămâni. Persoanele "cu tulburări sexuale" nu vor mai putea obţine permise de conducere.

Potrivit presei, lista menţionată în textul de lege îi include pe travestiţi şi transsexuali sau transgenderi, la fel ca pe fetişişti, pedofili, exhibiţionişti, voaiori şi sadomasochişti, cei din urmă incadraţi în categoria "tulburărilor mentale".

Noul act normativ interzice accesul la şcolile de şoferi şi în cazul dependenţilor de jocuri de noroc, piromoanilor şi cleptomanilor.

Autorităţile ruse şi-au motivat decizia de a impune controale medicale şoferilor şi potenţialilor şoferi prin numărul mare de accidente rutiere, dar legea a atras deja criticile activiştilor ruşi pentru drepturile omului.

Evgheni Evtuşenko, din partea Asociaţiei de Psihiatrie din Rusia, şi-a anunţat îngrijorarea legată de noile măsuri, spunând că multă lume va renunţa să mai ceară ajutor de specialitate din partea psihiatrilor, de teamă să nu primească interdicţie de şofat. De asemenea, Asociaţia Avocaţilor pentru Drepturile Omului din Rusia a catalogat noua lege drept promotoare a discriminării, cerând explicaţii din partea Curţii Constituţionale a Rusiei şi cerând ajutor din partea organizaţiilor internaţionale pentru drepturile omului, arată totb.ro.

Pe de altă parte, Uniune Şoferilor Profesionişti a salutat decizia guvernului. "Avem prea multe accidente şi credem că înăsprirea controalelor medicale pentru cei care vor permis este justificată", a rătat liderul organizaţiei, Alexander Kotov.

Anual, în Rusia mor circa 30.000 de oameni în accidente rutiere şi alţi 250.000 sunt răniţi.