Tema deja tradiţionalelor conferinţe organizate de Muzeul Ţării Crişurilor este, de această dată, dedicată iubirii, mai precis un paralelism între cum a fost şi cum este ea sărbătorită de ţărani, orăşeni şi generaţia Z.

Evenimentul este programat pe 24 februarie, chiar în ziua în care românii sărbătoresc Dragobetele, de la ora 12:00, în sala de conferinţe din sediul MŢC, din strada Armatei Române.

Discuţia, denumită sugestiv Cool şi fancy: love forever, este iniţiată de dr. Camelia Burghele (foto jos), etnolog la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.

"Satul tradiţional folosea două «instrumente culturale» – calendarul şi sărbătoarea – pentru o corectă punere în relaţie a omului cu divinitatea şi cu mersul lumii; sărbătorile de primăvară celebrau dragostea, dar nu atât erotismul modernităţii, cât nevoia de facere a cuplului, a perechii. (...) Orăşeanul, omul comunităţii urbane şi mai ales generaţiile X, Y, Z (adulţii tineri, tinerii şi adolescenţii de azi, mai ales «nativii digitali») aplică o altă grilă, marcată de globalizare, gadget-urile tehnologiei digitale şi, mai ales, consumerismul atât de vizibil în advertising, marketizarea produselor şi o nouă simbolistică a cadoului. Este o trăire cool şi fancy a ceea ce, altădată, însemna «a fi în rând cu lumea» sau «a trăi cu rost»", sunt câteva dintre reperele asupra discuţiilor ce vor avea loc de Dragobete la Muzeu.

Evenimentul este organizat de Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Primăria Municipiului Oradea şi Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.

Moderatorul discuţiilor va fi Vasile Todinca, cercetător ştiinţific al MŢC. Intrarea este liberă, în limita a 150 de locuri.

Colocviu Muzeul Ţării Crişurilor

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!