Orădenii de la Coder Dojo Oradea au aşezat, din nou, oraşul de pe Criş, pe harta creativităţii digitale europene. O echipă formată din 7 copii cu vârste între 10 şi 15 ani au participat la "Coolest Projects 2016", o competiţie internaţională de proiecte IT pentru copii, organizată anual de organizaţia-mamă Coder Dojo în Dublin. În acest an în concurs au fost înscrise peste 700 de proiecte, la secţiunile "Websites", "Games", "Hardware", "Evolution" şi  "Scratch".

"Orădenii s-au întors cu un binemeritat premiu: "Best International Project", câştigat de Teona Pop, 12 ani. Toate proiectele echipei noastre au fost foarte bine apreciate, jurizarea extrem de serioasă, putem spune că stăm cu mândrie alături de oricare alţi copii din cele 12 ţări prezente acolo. Este al treilea an în care participăm şi ne întoarcem cu premii", arată un comunicat al Coder Dojo, semnat de Rodica Ardelean.

Teona a realizat un website care prezintă lumea "Warrior Cats", o serie de cărţi scrise de Erin Hunter. "Teo ne spunea că a citit 17 dintre acestea, toate în limba engleză, şi aşa a devenit un adevarat fan al personajelor. Site-ul contine 12 pagini HTML, utilizează CSS şi Javascript, iar grafica din logo este una orginală. În final, un simpatic chestionar format din 7 întrebări cu răspunsuri tip "radio-buttons" vă va ajuta să vă găsiţi potrivirea cu unul din cele 5 clanuri de pisici războinice, în funcţie de personalitatea dvs", mai arată informarea Rodicăi Ardelean.

Pe lângă Teona Pop, din echipa orădeană au mai făcut parte Vlad Durdeu (13 ani), Ioana-Cristina Ardelean (15 ani) la categoria Web Design; Elisa Erzse (10 ani), Dioszegi  Zoltan (10 ani) la categoria Scratch; Andreea Brad (13 ani) şi Eusebiu Sasca (15 ani) la categoria Games.

Concursul din Dublin a înregistrat peste 10.000 de vizitatori, sponsorii principali fiind companii din domeniu: Intel, AOL, Microsoft, Symantec, Salesforce, Deloitte, Virgin Media etc.

CoderDojo Oradea face parte dintr-o mişcare internaţională, iniţiată în Irlanda în 2011, prin care copii cu vârste cuprinse între 7 şi 17 ani au posibilitatea să înveţe practic programarea, într-un mediu informal şi gratuit. În Oradea, clubul funcţionează de 2 ani, fiind al treilea centru important din ţară după Timişoara şi Bucureşti.  

Peste 50 de copii participă regulat la sesiunile săptămânale, care au ca principii  de bază învăţarea prin joacă, comunicarea, munca în echipă, încurajarea creativităţii şi a muncii autodidacte. Cursurile se desfăşoară la Oradea Trade Center.