După ce presa naţională a redat cazul profesoarei Adriana Bunea din Oradea care a decedat la câteva zile după ce a primit cea de-a doua doză de vaccin anti-Covid, medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campanie de vaccinare la nivel naţional, a reacţionat, susţinând că decesul acesteia "nu are, în niciun caz, cum să fie legat de vaccin".

"Nu are cum..."

Gheorghiţă a făcut aceste declaraţii la Antena3, adăugând că deocamdată nu a fost informat oficial în legătură cu acest caz şi că a aflat doar sâmbătă din presă despre el.

"Unele date medicale şi investigaţii efectuate sunt relevante. Din cele prezentate în materialul din presă arată o disfuncţie multiplă de organe care nu are în niciun caz cum să fie legată de vaccin, pentru că din punct de vedere fiziologic nu se pot instala într-un timp atât de scurt discuncţii multiple de ogane. Deci, cu siguranţă era o afecţiune gravă pre-existenţa care a avut parcursul ei natural din păcate. Medical, nu este suficient de mult timp ca vaccinul să contribuie într-un fel sau altul", a spus Gheorghiţă potrivit sursei citate.

Acesta a adăugat că, potrivit metodologiei, evenimentul trebuie raportat oficial "indiferent dacă se ridică sau nu suspiciunea vreunei relaţii de cauzalitate". "Chiar dacă, din punct de vedere medical, noi ştim că nu există nicio legătură, totuşi acea fişă de raportare trebuie completată de către profesionişti în domeniul sănătăţii şi transmisă către Agenţia Naţională a Medicamentului". 

"Pe măsură ce noi vom vaccina un număr mult mai mare de persoane, câteva milioane de persoane, va imaginaţi că în lotul acelor persoane apar evenimente naturale care sunt legate de condiţii medicale pre-existente şi pe care nu le punem pune pe seama vaccinării. Trebuie să înţelegem că, din păcate, sunt evenimente care ţin de evoluţia biologică a unor boli pre-existente, cunoscute sau nu", a mai declarat medicul.

A avut "crize de fiere"

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, profesoara Adriana Bunea, fosta directoare a Liceului German "Friedrich Schiller" din Oradea, s-a stins din viaţă fulgerător, joi, la Spitalul Judeţean, după ce luni, chiar în ziua administării celei de-a doua doze de vaccin anti-Covid (serul Moderna), a ajuns la Urgenţe în stare de inconştienţă şi cu un diagnostic prezumtiv de "intoxicaţie cu substanţă necunoscută".

Medicii au respins ideea că vaccinul ar fi avut vreo legătură cu decesul, cu atât mai mult cu cât membri ai familiei au declarat că înainte cu câteva zile să ajungă la spital avea dureri intense abdominale şi o stare generată alterată. Potrivit site-ului Antena3, soţul îndrăgitei profesoare, Vasile Bunea, şi el profesor, a povestit că soţia lui s-a simţit rău în ultima perioadă, că în ultimele două săptămâni a făcut de cel puţin trei ori ceea ce popular se numeşte "criză de fiere", dar a pus-o pe seama mâncărurilor. Inclusiv luni dimineaţă nu s-a simţit bine, dar şi-a revenit, a mers la vaccin, iar medicii i-au făcut un consult sumar şi au spus că se poate face rapelul.

Cauza exactă a morţii urmează să fie stabilită după analize specifice, în urma efectuării necropsiei.

La UPU, în comă profundă

Dr. Hadrian Borcea, coordonatorul UPU SMURD Bihor, a declarat pentru România 24 că profesoara Adriana Bunea a ajuns la Unitatea de Primire Urgenţe în comă profundă. Analizele au indicat că femeia ar avea o "intoxicaţie cu substanţă necunoscută".

"Pacienta a fost adusă în seara zilei de 8 martie, în jurul orei 21.30, în comă profundă, fiind găsită în această stare de echipajul Serviciului de Ambulanţă. În urma investigaţiilor şi a evaluării clinice efectuate de colegii mei, a reieşit o acidoză metabolică severă, ceea ce este o stare înalt sugestivă pentru intoxicaţie cu substanţă necunoscută. A fost internată pe secţia de Terapie Intensivă, unde mai multe zile la rând s-a încercat stabilizarea, eliminarea toxicului, echilibrarea. S-au făcut dialize în mod repetat, dar din păcate joi a decedat. La momentul prezentării, fiica pacientei a povestit colegilor mei că timp de mai multe zile anterior s-a simţit rău, cu dureri abdominale, greţuri, care au evoluat progresiv până la starea din seara de 8 martie", a declarat pentru România TV dr. Hadrian Borcea, şeful UPU SMURD.