Toamna se numără puieţii. Primăria a licitat plantarea a 809 arbori în 36 de amplasamente din oraş, cei mai mulţi urmând să fie sădiţi de-a lungul malurilor pârâului Peţa.

Noutatea acestei campanii este că firma câştigătoare va trebui să ofere o garanţie de doi ani fiecărui arbore în parte. Altfel spus, dacă în următoarele 24 de luni copacul se usucă sau se îmbolnăveşte, firma va fi obligată să planteze altul, pe cheltuiala sa.

Umbră pe Peţa

Potrivit caietului de sarcini întocmit de Primărie, 210 copaci vor fi sădiţi în această toamnă pe malurile Peţei: 60 de arini, frasini şi aceri pe malul de pe strada Octavian Goga, alţi 70 de aceri şi tei în strada Făgăraşului, iar 80 de salcii, aceri şi arini între podul Cantemir şi strada Alexandru Andriţoiu.

45 de platani, păducei şi frasini vor ajunge pe strada Atelierelor, iar 30 de platani pe ambele maluri ale Crişului în zona Colegiului Emanuil Gojdu. Pe strada Ion Bogdan, lângă şcoala cu acelaşi nume, vor fi sădiţi 80 de pruni ornamentali şi păducei, iar pe Calea Borşului alţi 80 de pruni ornamentali. De asemenea, în Parcul Petofi Şandor vor fi plantaţi 7 stejari, singurii din această specie cuprinşi în actuala campanie. Pe lângă aceste zone, vor mai fi sădiţi arbori pe străzile Dimitrie Cantemir, Grădinarilor, Bumbacului, Calea Aradului, Nicolae Iorga, Roman Ciorogariu şi altele.

Copaci cu condiţii

Toţi copacii vor trebui să aibă o înălţime de minimum doi metri şi o circumferinţă a trunchiului de cel puţin 12 centimetri, condiţii impuse de municipalitate pentru ca şansele ca pomii să prindă rădăcini să fie cât mai mari. Vara, pe timp de secetă, aceştia vor trebui udaţi, ca să nu se usuce. În plus, la plantare, fiecare arbore va trebui să aibă un tutore, adică un suport din lemn ce-l va ajuta să crească drept.

Dacă puieţii nu se vor prinde ori se vor usca în doi ani de la data plantării, firma care i-a sădit va avea obligaţia să replanteze alţii în locul lor. Care va fi firma, rămâne ca Primăria să stabilească, în următoarele zile. Plantările propriu-zise vor demara abia după ce procedura de licitare va fi încheiată.