Pompierii bihoreni au intervenit în noaptea de luni spre marți după ce mai mulți copaci au fost doborâți de vijelie, la fel și doi stâlpi de telefonie, în Oradea, Șinteu și Viișoara. De asemenea, vântul a desprins o bucată de tablă de pe acoperișul unei clădiri de pe strada Independenței din centrul Oradiei.

„Pompierii Detașamentelor 1 și 2 Oradea au acționat în municipiu, pe strada Zidarilor, pentru înlăturarea unui copac căzut pe un autoturism și pe carosabil, pe strada Mierlei, pentru degajarea unei bucăți de tablă desprinse de vântul puternic de pe acoperișul unei clădiri, pe strada Independenței, pentru îndepărtarea bucăților de sticlă spartă din ferestrele unei clădiri, care prezentau pericol pentru trecători, respectiv pe strada Sofiei, pentru îndepărtarea unui copac prăbușit pe carosabil”, a transmis marți lt. col. Camelia Roșca, purtătorul de cuvânt al ISU Crișana.

Echipajele Detașamentului de Pompieri Marghita au acționat în Viișoara, pentru degajarea a doi stâlpi de telefonie, iar pompierii Stației Aleșd au intervenit în Șinteu, unde au înlăturat un arbore doborât de vântul puternic pe carosabil.

ISU Crișana amintește că județul Bihor se află până în data de 28 martie, la ora 23, sub incidența unei atenționări meteorologice de cod galben de vânt puternic (zonele de deal și câmpie), respectiv a unei avertizări de cod portocaliu de viscol în zona de munte.

„În acest context, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Crișana” al județului Bihor recomandă cetățenilor ca, pe timpul manifestării acestor fenomene meteorologice, să nu se deplaseze în apropierea copacilor, a panourilor publicitare sau a clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt”, se arată în comunicatul pompierilor. 

Bihorenilor le este recomandat totodată să îndepărteze copacii sau ramurile uscate și să asigure sau să înlăture, după caz, elementele de construcție aflate în echilibru instabil, care, pe timp de vijelie, ar putea cădea şi provoca victime ori pagube materiale.

„Pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autovehiculelor se va realiza în zone ferite, la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate. Nu în ultimul rând, recomandăm cetățenilor să anunțe imediat autoritățile, prin numărul 112, dacă au informații despre persoane care se află în pericol sau alte situații care pot afecta negativ comunitățile”, se precizează în informarea ISU Crișana.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!