Instituţia Prefectului Bihor a informat, miercuri, că în perioada următoare va începe toaletarea copacilor de pe marginea şoselelor naţionale de pe teritoriul judeţului Bihor, astfel încât să se evite accidentele provocate de prăbuşirea unor crengi sau arbori pe carosabil. 

"În scopul prevenirii blocajelor şi creşterii gradului de siguranţă a circulaţiei pe drumurile naţionale din judeţul Bihor, Secţia Drumuri Naţionale Oradea (SDN Oradea) demarează o acţiune de toaletare a copacilor degradaţi care, prin prăbuşire pe carosabil, pot bloca şi chiar pune în pericol participanţii la trafic", se arată în informarea transmisă de Cancelaria Prefectului. 

Conform protocolului încheiat între Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) şi Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva, copacii aflaţi în stare avansată de degradare vor fi marcaţi de către SDN, urmând să fie toaletaţi de către echipele Romsilva.

Până la finalul anului 2021, SDN Oradea va identifica arborii degradaţi care pot pune în pericol siguranţa traficului, situaţi pe tronsoanele de drumuri naţionale limitrofe cu zonele împădurite din judeţul Bihor, au mai transmis reprezentanţii Prefecturii. 

"Este o acţiune necesară şi civilizată, care are menirea de a elimina blocajele cauzate de prăbuşirea copacilor pe carosabil şi de a salva vieţi", a precizat, în comunicat, prefectul de Bihor, Dumitru Ţiplea.