Copacii tăiaţi de pe şantierele oraşului s-au transformat în mici biblioteci eco, amplasate în pacurile 1 Decembrie şi Brătianu, graţie proiectului "Copacul cu cărţi", desfăşurat de grupul de iniţiativă locală "Oradea suntem noi", în colaborare cu Asociaţia pentru Promovarea Turismului.

"Este un proiect cultural, un proiect pentru orădeni, dar care poate să aibă şi o conotaţie turistică. Regulile sunt simple: citeşti cartea şi o pui la loc sau iei cartea şi aduci o alta, similară, în loc... Un lucru interesant este că am folosit copacii care s-au tăiat anul acesta în şantierele oraşului, i-am refolosit. Este o problemă transformată într-o soluţie bună", a explicat, sâmbătă, la inaugurarea primului copac cu cărţi, Mihai Jurca, preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Turismului.

Proiectul a fost inaugurat în Parcul 1 Decembrie, în prezenţa câtorva membri ai grupului "Oradea suntem noi", de pe Facebook. Practic, este vorba despre un trunchi înfipt într-o mică fundaţie şi tratat ignifug, în care au fost create mici cutiuţe, din lemn şi acoperite cu uşiţe de plastic, pentru ca ploaia să nu distrugă cărţile.

"Partea de construcţie a fost realizată destul de minuţios. Este doar muncă manuală, iar copacii au fost realizaţi împreună cu firma Gavella. În perioada iernii vom lua cărţile afară şi o să-i îmbrăcăm, ca să nu se distrugă. Cărţile rămân în copaci atât timp cât e vreme bună şi cât oamenii se plimbă prin parcuri", a spus Mihai Jurca, preşedintele Asociaţiei pentru Promovarea Turismului.

La rândul său, arhitectul Mihai Pârvuleţ, membru al comunităţii Oradea suntem noi, care a lucrat la modelul "bibliotecilor" a povestit că s-au lucrat pe mai multe variante. "Când am început, ne-am documentat ce s-a făcut aici şi afară şi ce soluţii s-au ales. Am început de la ceva micuţ şi am ajuns la ceva mai serios. Putem să spunem că la nivelul ţării proiectul nostru este unic, nu mai avem aşa ceva. Niciun copac nu este identic cu celălalt", a spus arhitectul.

Până acum, fondul de carte a adunat peste 2400 de volume, toate donate de persoane care fac parte din comunitatea "Oradea suntem noi". Într-un copac intră în jur de 150 de cărţi, din domenii variate, fie că este vorba de beletristică ori istorie.

În prezent, în Oradea sunt amplasate 4 mini-biblioteci: două în Parcul 1 Decembrie (una în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor şi una chiar lângă statuia Ostaşului Român) şi încă două în Parcul Brătianu (în zona terenurilor de baschet şi în zona Hotel Continental), dar mai urmează şi altele.

"Ne dorim să extindem proiectul şi în celelalte parcuri orădene. Evident, am putea extinde acest proiect şi în cartiere, dar depinde foarte mult de reacţia oamenilor şi de cum se poate el păstra. Vandalismul reprezintă o problemă. Să vedem cât vor rezista aceşti copaci", a conchis Jurca.

Aflaţi mai multe despre minibibliotecă, în filmuleţul de mai jos!