În luna mai a acestui an a avut loc Întâlnirea Internaţională Pentru Cercetare în Autism din San Francisco. Cu această ocazie s-a prezentat o lucrare care afirmă că taţii cu un intelect foarte bine dezvoltat au cu 31% mai multe şanse să aibă copii cu autism.

Lucrarea este argumentată cu studii din 2012, efectuate în Olanda, ţară în care regiunile mai bine dezvoltate din punct de vedere al locurilor de muncă în tehnologie aveau o pondere mai mare de copii cu autism.

Studiul prezentat la eveniment a luat în calcul 309.803 de copii ai căror taţi fuseseră în trecut înrolaţi în armata suedeză. În Suedia înrolarea presupune şi aplicarea unui test de inteligenţă, aşa că cercetătorii au avut acces la datele a sute de mii de părinţi de sex masculin. Studiul a arătat că ponderea copiilor cu autism în rândul părinţilor de sex masculin era cu o treime mai mare dacă acei părinţi aveau un IQ de 111 sau mai ridicat de 111.

De menţionat că, deşi există o corelaţie între autismul copiilor şi scorurile ridicate ale inteligenţei taţilor, cercetarea nu a luat în calcul intelectul mamelor sau trecutul genetic al acestora. Cu toate astea, este intrigant faptul că şansa de a avea un copil cu autism creşte cu o treime în funcţie de IQ-ul tatălui.

Un alt lucru bizar legat de autism şi dezvoltarea lui constă în faptul că există mult mai mulţi băieţi diagnosticaţi cu autism decât fete. Se pare că autismul se manifestă diferit în băieţi decât în fete şi că, de multe ori, în cazul fetelor, autismul este diagnosticat greşit ca ADHD sau OCD. Mai mult, autismul în cazul fetelor se corelează cu un IQ mai mic decât al băieţilor şi mai puţine interese fixe pe subiecte date (precum dinozaurii sau desenele animate Disney).

Semnele autismului tind să devină evidente undeva între vârsta de 2 şi 3 ani, iar în unele cazuri, mai rare, diagnosticul poate fi pus la vârsta de 18 luni.

Unul din 42 de copiii de sex masculin dezvoltă autism. În cazul fetelor, raportul este de una la 189. Conform datelor furnizate de CDC (Center for Disease Control) din SUA unul din 68 de copii ajung să fie diagnosticaţi cu autism.

Printre semnele autismului se numără evitarea privirii celorlalţi şi preferinţa pentru solitudine. Copiii cu autism au dificultăţi în a înţelege emoţiile celor din jur şi au o întârziere în dezvoltarea vorbirii. Interesele lor sunt restrânse şi pot să fie deranjaţi dacă li se schimbă mediul sau dacă intervin modificări în rutina lor. Un alt simptom constă în reacţii intense şi neobişnuite la sunete, culori, texturi, gusturi sau lumini.