Aproximativ 250 de elevi de la școlile din Sânmartin au sărbătorit natura, în mijlocul unei arii protejate importante din comuna lor, Rezervația Naturală Pârâul Peța.

Între 29 și 31 mai, în Ștrandul cu Valuri din localitatea Băile 1 Mai, copiii au participat la diferite activități ce au avut ca temă mediul înconjurător, marcând pe rând Ziua Apelor, Ziua Biodiversității și Ziua Pământului.

Cum se face un ierbar?

În fiecare din cele trei zile, voluntarii asociației ecologiste Ecotop au deschis discuții despre importanța protejării mediului înconjurător ori despre poluare.  

De asemenea, elevii au învățat cum să facă un ierbar și căsuțe pentru păsări din materiale reciclate ori ecologice și au observat fauna și flora din jurul lor, identificând specii de plante ori de insecte și păsări.

Agenda celor trei zile a cuprins și expoziții, plimbări în natură și activități interactive pentru cei mici, precum pictură pe față cu modele inspirate din faună și floră. Toate activitățile au fost menite să-i facă să înțeleagă importanța protejării naturii, a habitatelor, a speciilor și a biodiversității.

Proiect pentru natură

Evenimentele au fost organizate în cadrul unui proiect european al Primăriei Sânmartin, care a vizat ocrotirea naturii. Intitulat „Conservarea și protejarea moștenirii naturale transfrontaliere din județele Bihor- Hajdú-Bihar”, proiectul ROHU-53 finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională, în cadrul programului Interreg V-A România-Ungaria, 2014-2020, acest proiect a avut ca obiectiv general îmbunătățirea stadiului de conservare pe o suprafață de 5.063,5 hectare.

În Bihor, vizate au fost ariile protejate ROSCI0008 Betfia şi Rezervaţia Naturală Locul fosilifer de pe Dealul Şomleului, ROSCI098 Pețea, Rezervația Naturală Pețea și ROSCI0262 Valei Iadei, unde echipa de proiect formată din Primăria Sânmartin, Asociația Pescarilor Sportivi Aqua Crisius și Fundația pentru cultură și educație ecologistă Ecotop a implementat o serie de măsuri menite să ocrotească aceste zone.

Printre altele, s-au făcut investiții în infrastructura de drumuri și parcări, s-au făcut împrejmuri și s-au tras rețele de utilități în zonele ocrotite, dar s-au construit și un centru de monitorizare și un turn de observare la Betfia. De asemenea, s-au făcut plantări de arbori din specii autohtone, s-au înlăturat plantele invazive, s-au adunat deșeurile din ariile protejate și s-au amplasat foișoare pentru cei dornici să observe natura.

Ca speciile ocrotite și iubitoare de apă din aceste arii protejate să o ducă mai bine, inițiatorii proiectului au amenajat și bălți, gropi, respectiv un lac, iar pentru păsări au montat cuiburi.

Tot în acest proiect, s-au organizat tabere pentru copii și s-au derulat campanii de informare cu mesaje de îmbunătățire a stării de conservare a florei și faunei acestor situri.

Proiectul Primăriei Sânmartin a avut ca partener și asociația Zöld Kör – A Föld Barátai Magyarország Tagja din Ungaria, și un buget total de 2,8 milioane euro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!