În Săptămâna verde, când ar trebui să învețe cum pot ocroti mediul înconjurător, 200 de elevi ai Școlii Gimnaziale nr. 1 Tărian au avut, miercuri, o lecție împotriva risipei alimentare.

Reprezentanții Băncii pentru Alimente Oradea și ai Asociației ASA, care are un program after-school pentru elevii romi, i-au învățat pe micuți, dar și pe părinții lor cum să refolosească alimentele care altfel ar ajunge la gunoi.

Elevii au folosit alimentele primite la școală – biscuiți, măr, lapte și corn – pe care adesea nu le mănâncă, dar și produse donate de Banca pentru Alimente, pentru a găti. Fie că au făcut salate sau sendvișuri, elevii au învățat că și un aliment aparent anost, care nu le place, poate fi gustos.

Acțiunea a avut și un caracter social: copiii de etnie romă au lucrat cot la cot cu cei care nu aparțin acestei etnii, toți micuții învățând să evite discriminarea.

Din preparatele gătite de elevi au mâncat și părinții lor, invitați la căminul cultural tot la o lecție anti-risipă alimentară.

Pentru acest eveniment, cu ajutorul magazinelor care fac donații frecvent, Banca pentru Alimente Oradea a asigurat o sumedenie de produse alimentare (50 kg de produse de patiserie, 144 de litri de suc, 20 kg crispy congelat, 25 de kg salamuri, legume, fructe, produse lactate, și altele), iar cele care nu s-au folosit în timpul atelierelor cu elevii au fost donate familiilor nevoiașe din sat.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Consumă Sustenabil” organizat cu sprijinul Fundației Comunitare Oradea, prin Bursa Talentelor, și finanțat de companii locale.

Până în luna iunie, Banca pentru Alimente Oradea va mai organiza și alte ateliere similare pentru elevi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!