Concluzii îngrijorătoare ale unui studiu realizat de Asociaţia Sănătate şi Mediu din Franţa: 87% dintre copii nu mai recunosc sfecla, iar 25% nu ştiu de unde provin cartofii prăjiţi.

Rezultatele i-au surprins chiar şi pe medicii care i-au intervievat pe cei 910 copii cu vârste între 8 şi 12 ani. "Ne aşteptam că vom fi uimiţi, dar nici chiar aşa!", a exclamat cardiologul Pierre Souvet, preşedintele Asociaţiei.

În chestionar, copiii erau rugaţi să identifice legume şi fructe din imagini şi să spună din ce ingrediente sunt compuse anumite mâncăruri. Dacă morcovii, perele şi pepenele roşu au fost recunoscute în 90% din cazuri, 87% dintre copii n-au recunoscut sfecla, o treime n-au recunoscut nici prazul, anghinarea, dovleceii sau smochinele.

Situaţia a fost şi mai gravă în cazul alimentelor gătite. Doar 28% dintre copii aveau o idee despre compoziţia pastelor, pentru majoritatea spaghetele fiind considerate legume. De asemenea, cei mai mulţi dintre copiii francezi intervievaţi cred că peştele pane se face dintr-o specie de peşte lipsită de oase.