Primită în comodat pe o perioadă de 7 ani de la Primăria Oradea şi renovată de Asociaţia SOS Autism Bihor, o clădire din strada Miron Pompiliu nr. 5 găzduieşte, începând de joi, primul centru de zi pentru tineri cu autism din oraş. Centrul de zi este unul dintre proiectele Asociaţiei SOS Autism Bihor, fondată în 2007 de mai mulţi părinţi de copii cu această afecţiune.

La evenimentul de inaugurare a centrului au participat membri ai asociaţiei, oficialităţi, între care viceprimarul Huszar Istvan şi directorul ASCO Arina Moş, precum şi alţi apropiaţi şi sponsori.

De altfel, aşa cum a precizat şi preşedinta Asociaţiei SOS Autism Bihor, Simona Zlibuţ, investiţia a fost realizată prin forţele părinţilor din asociaţie şi sponsorilor. În noul centru de zi, beneficiarii au la dispoziţie o sală de kinetoterapie, o sală dedicată activităţilor de grup, o încăpere pentru terapie individuală, un spaţiu de relaxare (o aşa zisă cameră senzorială cu jocuri de lumini şi muzică, unde copiii şi tinerii se pot destinde), o zonă de servit masa şi un cabinet medical.

Asociaţia SOS Autism Bihor are plănuite, cu ajutorul unor kinetoterapeuţi, terapeuţi şi psihologi, activităţi atât pentru minorii care au autism cât şi pentru cei care au depăşit vârsta de 18 ani şi, ca atare, nu mai merg la şcolile speciale de stat.