Copiii grupei mari de la Grădiniţa 23 au retrăit, miercuri, scenele patimilor lui Christos de la intrarea în Ierusalim şi până la momentul Învierii, în centrul Posticum din Oradea, unde se desfăşoară expoziţia itinerantă "Întoarcere în timp".

La centru, micuţii au fost primiţi de doi pedagogi care i-au îndrumat în încăperi cu pereţii pictaţi în culori care amintesc de arhitectura din vremurile romanilor, şi luminate doar de lumânări, întocmai ca acum 2000 de ani. La intrare, pe paie, este aşezat un măgăruş din ghips care înfăţişează intrarea lui Iisus în Ierusalim întâmpinat cu bucurie şi osanale, apoi, în următoarea încăpere copiii sunt grupaţi în jurul a trei obiecte: biciul - cu care a fost bătut Iisus, punga cu bani - cu care Iuda l-a vândut pe Mântuitor romanilor, şi cana care reprezintă potirul suferinţelor.

Următoarea cameră, de asemenea luminată doar de candele, are aşezată în centru o masă lungă în spatele căreia se află un tablou cu scena Cinei celei de Taină în mărime naturală, iar copiii sunt invitaţi să se aşeze întocmai ca Iisus şi ucenicii şi sunt serviţi cu suc de struguri şi pască, reprezentând trupul şi sângele Mântuitorului. Următoarea cameră găzduieşte ramuri de copaci şi lemne de foc pentru scena din Grădina Ghetsimani, apoi o încăpere ce reface scena cu tronul lui Pilat interpretat cu ajutorul unui copil vizitator.

O altă cameră are o cruce de dimensiuni mari din lemn fixată în bolovani pictaţi cu vopsea roşie pentru a înfăţişa sângele Domnului, iar aici fiecare copil mai aşază o piatră luată de la intrare. În ultima încăpere copiii ajută la mutarea unei uşi imense din carton care reprezintă de fapt piatra de mormânt unde a fost aşezat Iisus şi descoperă locul gol, iar lângă, un înger, de asemenea pictat.

"Întoarcerea în timp" durează aproximativ o oră, perioadă în care în fiecare încăpere, pe lângă planşele pictate ce acoperă pereţii în întregime, luminile şi sunetele atmosferei din trecut, copiilor le sunt explicate, prin poveşti, toate scenele prin care a trecut şi Isus, astfel ca şi ei să le retrăiască spiritual şi să sărbătorească Paştile mai "luminaţi". Până la data de 2 aprilie, oricine poate vizita expoziţia, pe bază de programare. Pentru "călătoria în timp", micuţii plătesc 3 lei, iar adulţii 5.

Centrul Posticum este o asociaţie care încurajează întâlnirile tinerilor în scopuri culturale, religioase, dar şi sociale, iar expoziţia itinerantă "Întoarcere în timp pe perioada postului" cu redarea sub formă de artă a patimilor lui Iisus se desfăşoară pentru al doilea an consecutiv.