În perioada 18-22 mai 2015, Universul va fi "tălmăcit" pe înţelesul copiilor în Planetariul Mobil care urmează să fie instalat în incinta Bibliotecii Judeţene Gheorghe Şincai. Planetariul este adus la Oradea a Asociaţia Astronomică Pluto din Cluj.

"În timpul spectacolului se va proiecta o hartă stelară aferentă cerului de primăvară, după care se va "pleca" în Univers, explorându-se toate planetele din Sistemul Solar, dar şi roiuri de stele şi nebuloase. Prioritate vor avea şi constelaţiile prezentate în viziunea străbunilor, însoţite de legende şi mituri din vechime", precizează organizatorii.

La parterul Bibliotecii Judeţene va fi instalată o cupolă cu un diametru de 5 metri şi o capacitate de aproximativ 40 de persoane, care are un sistem de proiecţie ce beneficiază de tehnologie digitală de proiecţie.

Un spectacol durează 45 de minute, iar preţul unui bilet este de 10 lei. Participarea la aceste spectacole, care se vor ţine în fiecare zi, între orele 8 şi 19, se face pe bază de programare la numărul 0743.884.317.