Expoziţia foto-documentară "Copilăria în Gulag", ce surprinde viaţa copiilor basarabeni în perioada represiunilor totalitar-comuniste, va ajunge marţi, 16 ianuarie, la Oradea. Vernisajul va avea loc la ora 12, la Muzeul Oraşului Oradea din Cetate. 

În cadrul evenimentului a cărui curator este conf. univ. dr. Ludmila D. Cojocaru, de la Muzeul Victimelor Deportărilor şi Represiunilor Politice, filială a Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei, vor lua cuvântul prof. univ. dr. Gabriel Moisa, managerul Muzeului Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal şi dr. Cristina Liana Puşcaş, muzeograf la secţia Muzeul Oraşului Oradea.

Fotografiile ce vor fi expuse au fost realizate în perioadele 1940-1941 şi 1944-1953 şi reflectă viaţa copiilor basarabeni condamnaţi la deportare, foamete, rusificare, îndoctrinare şi separare forţată de propriile familii în baza politicilor represive ale regimului totalitar-comunist în RSS Moldovenească, după cum au transmis reprezentanţii Muzeului Ţării Crişurilor printr-un comunicat de presă.

Proiectul reuneşte aproximativ 180 de imagini, însoţite de memorii şi documente de arhivă valorificate din colecţiile Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei, Muzeului Ţinutului Edineţ, Muzeului de Istorie şi Etnografie din Soroca, Institutului Pro Memoria şi din arhivele comunităţilor memoriei, precum şi din arhivele de familie ale victimelor regimului totalitar-comunist din RSS Moldovenească.

"Doar în cadrul deportărilor staliniste din anii 1941, 1949 şi 1951 din RSS Moldovenească au fost deportaţi circa 20.000 de copii, cea mai mare parte fiind cuprinşi de al doilea val de deportare din 5-6 iulie 1949 (11.899 de copii). Unii dintre aceştia au murit în drum spre locul exilului, alţii au venit pe lume chiar în trenul cu deportaţi. La fel, un număr dramatic de copii au murit din cauza foametei organizate, a condiţiilor vitrege din instituţiile de plasament pentru copiii "duşmanilor poporului", iar o parte dintre ei s-au născut departe de casa părinţilor şi a bunicilor – în aşa-numitele "aşezări speciale pentru deportaţi" sau în locurile de recluziune a mamelor lor", se arată în comunicatul MŢC.

Evenimentul este organizat de Muzeul Ţării Crişurilor Oradea - Complex Muzeal, în colaborare cu Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Municipiului Oradea, alături de Muzeul Victimelor Deportărilor şi Represiunilor Politice, filială a Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei, şi Ambasada Republicii Lituania.

Expoziţia va putea fi vizitată până pe 1 martie 2024, de marţi până duminică, între orele 9.00 şi 17.00.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!