Copiii din Oradea vor putea învăţa alfabetul ori tabla înmulţirii în timp ce se joacă în parc! Alina Ierugan, mămica unei fetiţe de 6 ani şi, totodată, absolventă a Facultăţii de Arte, pictează desene viu colorate, cu teme educative, pe aleile din trei parcuri ale municipiului.

Stele strălucitoare, un şotron multicolor, o omidă lungă al cărei corp este compus din literele alfabetului şi alte omizi vesele care reproduc tabla înmulţirii sunt desenele pe care Alina le-a lăsat deja în urma ei, pe aleile Parcului Olosig. Tânăra de 35 de ani a muncit la picturi trei zile.

Inspirată din grădiniţă

"Ideea mi-a venit mergând cu fetiţa mea la grădiniţă, unde era o omidă colorată pe jos, cu literele alfabetului. Mi-am zis că eu aş putea face acest desen şi în parcuri", a declarat artista, pentru BIHOREANUL.

Şi-a denumit iniţiativa "Copilărie pe asfalt" şi, dornică să facă treburile ca la carte, a cerut voie Primăriei şi a primit autorizaţie pentru a picta aleile din trei parcuri: Olosig, Ghioceilor şi Seleuş.

Tânăra a sperat că municipalitatea îi va da şi banii necesari pentru vopselele de asfalt, care sunt anume concepute astfel încât să reziste cel puţin doi ani, dar Primăria i-a transmis că n-are cum să îi asigure cheltuielile, care nu sunt defel simbolice. Un set de 12 vopsele pentru asfalt costă 780 de lei, iar numai pentru aleile colorate din Parcul Olosig Alina a avut nevoie de trei seturi.

Parcul Olosig, desene pe asfalt

Ajutată de alţi părinţi

Ca să strângă banii necesari, artista a recurs la un artificiu care s-a dovedit de succes: a început să deseneze aleile cu cretă colorată, sperând că părinţii care vor vedea ce ştie să facă o vor sprijini.

"Le-am spus că dacă vor să mă ajute să fac desenele cu vopsea care să reziste, pot dona cât vor, un leu, doi, trei. Foarte mulţi au donat, entuziaşti. În plus, am avut un coşuleţ cu mine, iar copiii l-au luat şi au mers cu el prin parc, zicându-le adulţilor să dea bani ca ei să aibă desene", povesteşte Alina.

În plus, tânăra de 35 de ani a primit sprijin şi din partea profesioniştilor: arhitectul Zsolt Demian nu doar i-a donat bani, ci a pus-o în legătură cu firma Martechim, care produce vopsele de asfalt, iar reprezentanţii societăţii i-au făcut la rândul lor reduceri semnificative, ba chiar i-au oferit gratuit unele dintre vopsele. De asemenea, urne pentru donaţii sunt şi la locurile de joacă Kokolosh. "Am întâlnit numai oameni buni. Când Dumnezeu îţi dă o idee, îţi dă şi resurse", mai spune orădeanca.

Alina estimează că miercuri va finaliza picturile din Parcul Olosig, urmând să se mute apoi în altul. Ea are şi alte planuri colorate pentru oraş. De pildă, ar vrea să pună în parcuri animăluţe confecţionate din cauciucuri vechi vopsite, dar şi să amenajeze o zonă în care copiii să înveţe indicatoarele rutiere, astfel încât să ştie să circule în siguranţă pe biciclete, pe străzile Oradiei.