Săptămâna trecută a fost publicată în Monitorul Oficial Legea nr. 29/2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative.

În principal, noua lege precizează că proiectele de acte normative trebuie să fie corelate cu dispoziţiile Convenţiei europene a drepturilor omului şi ale protocoalelor adiţionale la aceasta, ratificate de România, precum şi cu jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului. Propunerile legislative, proiectele de legi şi celelalte proiecte de acte normative vor fi însoţite, în mod obligatoriu, de o evaluare preliminară a impactului noilor reglementări asupra drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.

În activitatea de documentare pentru fundamentarea proiectului de act normativ se vor examina practica Curţii Constituţionale în acel domeniu, jurisprudenţa în materie a Curţii Europene a Drepturilor Omului, practica instanţelor judecătoreşti în aplicarea reglementărilor în vigoare, precum şi doctrina juridică în materie. Când este cazul, se vor face propuneri de modificare şi completare a actelor normative interne ale căror dispoziţii sunt în contradicţie cu jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Soluţiile legislative preconizate prin noua reglementare trebuie să aibă în vedere şi reglementările în materie ale Uniunii Europene, asigurând compatibilitatea cu acestea. Guvernul, în termen de cel mult 3 luni de la data comunicării hotărârii Curţii Europene a Drepturilor Omului, prezintă Parlamentului proiectul de lege cu privire la modificarea şi completarea sau abrogarea actului normativ ori a unor părţi ale acestuia care vin în contradicţie cu dispoziţiile Convenţiei europene a drepturilor omului şi ale protocoalelor adiţionale la aceasta, ratificate de România, şi cu hotărârile Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Nu în ultimul rând noua lege prevede că "Proiectul de act normativ trebuie să instituie reguli necesare, suficiente şi posibile care să conducă la o cât mai mare stabilitate şi eficienţă legislativă". Dacă va fi aşa sau dacă se va perpetua haosul legislativ actual urmează să ne convingem în următoarea perioadă.