Reprezentanţii Primăriei Oradea au semnat, vineri, contractul de execuţie a lucrărilor de reabilitare a coridorului Nufărul-Cantemir, o investiţie de peste 10 milioane de euro, finanţată din bani europeni, contribuţia municipalităţii fiind de doar 3%.
Proiectul "Creşterea mobilităţii urbane din zona Nufărul-Cantemir" va fi pus în practică în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020. Acesta prevede reamenajarea carosabilului, a trotuarelor, a pistelor de biciclete, realizarea de amenajări peisagistice, mobilier urban, spaţii verzi, intervenţii la calea de tramvai şi lucrări de apă-canal aferente străzilor Nufărului şi Dimitrie Cantemir, se arată într-un comunicat transmis de municipalitate.
Asocierea desemnată să execute lucrările este formată din SC Drumuri Bihor SA (lider de asociere), SC Trameco SA şi Drum Asfalt SRL. Pentru a găsi constructorii, municipalitatea a derulat o licitaţie, iar asocierea menţionată a fost singura care a depus o ofertă. Lucrarea a fost adjudecată la suma de 50.634.357,12 lei fără TVA, adică circa 10,3 milioane euro.
Chiar dacă s-a semnat contractul pentru reabilitarea zonei, lucrările vor începe doar în 2021. "Proiectul tehnic este deja făcut, acum s-a licitat doar execuţia lucrărilor. Acestea vor demara la începutul anului viitor, de îndată ce vremea o va permite. Nu am dat încă ordinul de începere a lucrărilor fiindcă nu are sens să spargem străzile în acea zonă acum când oricum vine frigul şi am încurca circulaţia de sărbători în oraş", a declarat pentru BIHOREANUL primarul Oradiei, Florin Birta.
În informarea oficială, edilul a precizat că proiectul este unul major pentru unul dintre cele mai mari şi importante bulevarde din oraş - Nufărul-Cantemir.
"Vom reamenaja carosabilul, va fi o stradă cu patru benzi - două benzi pe sensul de mers, linie de tramvai, spaţiu verde cu un aliniament verde, pistă de biciclete, trotuar şi încă un aliniament verde lângă liniile de tramvai, iar pe partea opusă va rămâne un trotuar şi vor fi locuri de parcare doar paralele cu bordura. Vom monta stâlpi inteligenţi, iar tramvaiul va avea acces liber, neîngreunat de circulaţie şi îşi va putea creşte viteza cu până la 30 km/h. Vor fi modernizaţi peste doi kilometri şi jumătate de drum şi peste 6 kilometri de trotuar. În plus, vor fi amenajaţi peste 2 kilometri de piste pentru biciclişti şi 48 de mii de metri pătraţi de spaţiu verde", a spus Birta.
Perioada de execuţie a lucrărilor este de 20 de luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.