Corina Creţu, vicepreşedinte al Comisiei pentru Dezvoltare din Parlamentul European, a solicitat, luni, în şedinţa plenară de la Strasbourg, retragerea calităţii lui Tokes Laszlo de vicepreşedinte al Parlamentului European, întrucât politicianul maghiar şi-ar fi intensificat "mesajele şovine".

"Se împlinesc trei luni de când printre vicepreşedinţii Parlamentului European se numără domnul Tokes Laszlo. De la alegerea sa controversată, domnul Tokes a confirmat, din păcate, temerile celor care am avertizat asupra riscurilor alegerii unui promotor înverşunat al separatismului pe criterii etnice şi a unui semănător de vrajbă într-un spaţiu în care noile state membre ale UE fac eforturi pentru închiderea rănilor trecutului şi pentru reconcilierea în spiritul Europei Unite", a declarat Corina Creţu, potrivit unui comunicat al acesteia, citat de NewsIn.

În intervenţia sa, europarlamentarul PSD a precizat că, în noua sa postură de vicepreşedinte, Tokes Laszlo şi-a intensificat mesajele extremiste şi sovine, mergând până la instigări la acţiuni de stradă pentru obţinerea autonomiei teritoriale etnice în unele zone ale României, fapt care reprezintă un atac grav la integritatea unui stat membru al Uniunii Europene.

"Având în vedere această atitudine contrară valorilor şi normelor europene, solicit punerea în discuţie şi retragerea calităţii domnului Tokes Laszlo de vicepreşedinte al Parlamentului European", a conchis Corina Creţu.

Regulamentul de procedură al PE nu face explicit referire la demiterea unui vicepreşedinte al PE. Pe de altă parte, europarlamentarul PDL Cristian Preda a explicat, recent, că suspendarea din funcţie a unui vicepreşedinte al PE e făcută pentru abateri grave, nu pentru declaraţii politice, şi presupune votul a trei cincimi din conferinţa Preşedinţilor, apoi a două treimi din membrii Parlamentului.