De mai bine de o săptămână Crişul Repede are musafiri. În zona centrală a urbei, între podul din dreptul fostului Centru de Calcul şi podul Ladislau, printre raţe şi lebede şi-au făcut apariţia şi zeci de cormorani mari, specie de păsări acvatice.

"Cormoranii sunt precauţi, destul de fricoşi, şi nu acceptă prezenţa oamenilor în apropiere. Dar acum nu au de ales, căci râul a îngheţat şi aici îşi găsesc hrană", explică ornitologul Nagy Attila, reprezentant al Asociaţiei Grupul Milvus.

Până acum, cormoranii doar treceau în zbor peste oraş ori puteau fi văzuţi în zona uzinei de apă, unde râul este acum îngheţat. Ei au nevoie de apă adâncă, deoarece se scufundă şi se hrănesc cu peşti. "Exemplarele cu penaj alb sunt păsări tinere, ieşite din ouă vara trecută. Cele complet negre sunt adulte", spune specialistul.

Nagy a mai precizat că, în timp ce cormoranii mari văzuţi în zona centrală fac parte dintr-o specie răspândită, în zona Aquapark-ului Nymphaea a observat în zbor şi un exemplar de cormoran mic, o specie rară şi protejată de lege.