În încheierea conferinţei de presă pe care a susţinut-o miercuri, rectorul Universităţii Oradea, Cornel Antal, a răspuns acuzaţiilor care i-au fost aduse public de fostul manager al Maternităţii, Gavrilă Grebenişan, sancţionat cu avertisment scris de Comisia de Etică a Universităţii pentru modul în care a condus spitalul.

Rector "linşat"

Deşi a fost contactat de fiecare dată de reporterii BIHOREANULUI, iar punctul său de vedere a fost consemnat ca atare, Cornel Antal a declarat că "se consideră ţinta unui atac mediatic agresiv din partea unui săptămânal", ba mai mult că a fost "linşat mediatic", referindu-se la publicarea în BIHOREANUL a articolului "Rectorul pedeapsă", care prezenta condiţiile în care Grebenişan a fost sancţionat de Universitate.

"Acest săptămânal a încălcat cele mai elementare norme deontologice. Universitatea şi nici eu nu l-am atacat pe primar, nu există nicio dovadă în acest sens. Relaţiile pe care le am cu Primăria sunt bune şi doresc să rămână aşa şi în continuare", a susţinut Cornel Antal. Rectorul nu a negat, însă, că primarul este nemulţumit de relaţia cu Universitatea şi nici că Ilie Bolojan doreşte ca la înnoirea contractului prin care Primăria pune la dispoziţia Universităţii spaţiile din spitale obligaţiile cadrelor didactice să fie reglementate mai sever, deoarece până acum au fost încălcate tocmai de cadrele didactice.

Rectorul Universităţii a declarat că "se simte nevoit să ia atitudine" în urma publicării unor articole şi a apariţiei lui Grebenişan la un post local de televiziune, fără să intre însă în detalii. "Comisia de Etică respectă întru totul Ordinul de Ministru care prevede că membrii ei trebuie să fie propuşi de Facultate, iar membri Senatului să-i voteze. Aşa s-a şi întâmplat. Eu nu am ales membrii şi nici pe Ionel Cioară la conducerea Comisiei. Comisia de Etică e singura din Universitate care nu este subordonată rectorului", a spus Antal. Acesta a specificat, după ce i-a fost imputat că din Comisie fac parte şi studenţi, că aşa prevede regulamentul.

Îi controlez pe toţi

Referitor la acuzaţia care i-a fost adusă de Grebenişan, că a încălcat legea acceptând sesizarea celor 13 cadre medicale ale Maternităţii împotriva fostului manager, într-un plic nesigilat (la Rectorat, şi nu la Comisia de Etică, aşa cum prevede Regulamentul), Antal s-a mărginit să spună doar că: "am distribuit adresa pentru Comisia de Etică, ce era să fac?".

În privinţa afirmaţiilor lui Grebenişan că ar fi cel mai controlat sub aspectul prezenţei la cursuri, Antal a afirmat că de ani de zile sute de profesori sunt verificaţi. "Din păcate, domnul Grebenişan, voit sau nevoit, nu vrea să înţeleagă prevederile regulamentului de ordine internă al Universităţii, care prevede că este necesar să înştiinţeze Decanatul Facultăţii înainte să lipsească de la cursuri", a spus rectorul.

În plus, Antal a punctat că, deşi Grebenişan e nemulţumit de decizia Comisiei de Etică, nu a contestat în niciun fel decizia acesteia. Antal nu a spus, însă, şi motivul pentru care Grebenişan nu a făcut acest lucru, şi anume pentru că pur şi simplu nu putea, deoarece încă nu a primit nicio comunicare scrisă, pentru a-şi întemeia contestaţia.

Rectorul l-a mai acuzat pe Grebenişan că ar fi practicat discriminarea la Maternitate, lăsând doar "patru din cei 8 medici de gardă" în funcţii. "Domnul Grebenişan minte opinia publică spunând că la Maternitate nu există contracte de muncă pentru gărzi. Eu am adus nişte contracte să vedeţi că există", a spus rectorul, prezentând, însă, nu nişte contracte de gărzi, cum a pretins el, ci contracte tip de muncă, individuale, încheiate pe pe vremea în care soţia sa, Liana Antal, era manager al Maternităţii, şi pe care anul trecut, în luna decembrie, Grebenişan nu le-a mai înnoit, după ce ele expiraseră.

Soţie "umilită şi batjocorită"

Rectorul a contestat inclusiv modalitatea de evaluare a medicilor din Maternitate prin DRG (Diagnosis Related Group), în urma cărora unui număr de patru medici nu li s-au mai înnoit contractele individuale de muncă. "Sistemul nu a fost conceput pentru a evalua activitatea medicilor, ci e un instrument de finanţare a spitalelor", a spus Antal, deşi DRG-ul (întocmit de Şcoala Naţională de Sănătate Publică) relevă clar şi indubitabil câţi pacienţi are fiecare medic, ce complexitate au avut cazurile şi câţi bani a primit Maternitatea de la CAS pentru rezolvarea lor.

Mai mult, rectorul a dat de înţeles că soţia lui Liana Antal, fost manager al Maternităţii, ar fi părăsit ţara din cauza lui Grebenişan. "Doctoriţa Antal a avut curajul să afirme în şedinţă aceste lucruri despre sistemul DRG, dar pentru îndrăzneala ei a plătit scump, iar după ce a fost umilită şi batjocorită a părăsit ţara", a spus rectorul Universităţii. Rectorul a mai susţinut că Grebenişan vrea să producă o ruptură între medicii universitari (care nu au dat concursuri pentru a putea lucra în spitale, ci au beneficiat de aşa-numitele "integrări clinice") şi ceilalţi medici, care şi-au câştigat posturile prin concursuri.

În încheiere, Cornel Antal a repetat că Universitatea are o relaţie bună cu Primăria şi a ţinut să precizeze încă o dată că respinge toate acuzaţiile care i-au fost aduse de Grebenişan. "Eu resping toate acuzele care mi-au fost aduse şi le consider o încercare de defăimare a Comisiei de Etică şi de a mă intimida pentru a nu mai face controale la cursuri", a încheiat rectorul.

În ciuda celor declarate miercuri, într-un interviu acordat BIHOREANULUI la începutul acestui an, rectorul confirma că nu toate cadrele universitare au fost verificate, ci doar unele, recunoscând - de pildă - că nu controlase niciodată prezenţa la cursuri a cadrelor didactice care sunt parlamentari, precum senatorii Petru Filip ori Ioan Mang.

Citeşte aici articolul care l-a nemulţumit pe Cornel Antal: "Rectorul-pedeapsă"