După ce presa locală a prezentat suspiciunea că Universitatea din Oradea s-ar putea închide în cazul în care proiectul Legii Educaţiei Naţionale va fi aprobat de Parlament, rectorul Cornel Antal a ţinut să asigure toţi orădenii că instituţia nu va avea lacăt pe poartă.

antal.jpgTrece sau nu de Parlament?

"Afirm categoric că Universitatea din Oradea nu se închide. În ultimii 10 ani au existat peste 10 variante de proiecte de lege privind educaţia, acesta e unul dintre ele şi sunt sigur că anumite articole din el nu vor trece de Parlament", a spus Cornel Antal (foto) miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Articolul 172 din proiectul de lege, cel care a iscat suspiciunea că Universitatea ar putea fi închisă, prevede că universităţile situate la mai puţin de 200 de kilometri se vor comasa prin fuziune. "Consider că este o încercare a unui grup restrâns de oameni de eliminare a concurenţei, pentru că dacă acest articol intră în vigoare, rămân doar şase centre universitare în ţară, adică cele vechi: Cluj, Iaşi, Bucureşti, Constanţa, Timişoara şi Craiova", a precizat rectorul orădean. Antal e nemulţumit şi că articolul cu pricina nu introduce nivelul calitativ al universităţilor ca un criteriu de fuziune, ci doar distanţa.

Totuşi, rectorul a ţinut să precizeze că, şi dacă acest articol ar trece de Parlament, Universitatea din Oradea tot nu s-ar închide. "Fuziune nu înseamnă nicidecum închidere. Însă proiectul de lege nici măcar nu menţionează în ce condiţii s-ar face această fuziune".

De altfel, vineri Antal se va întâlni cu toţi rectorii din ţară pentru a discuta proiectul de lege, iar sâmbătă rectorul va avea o întâlnire cu parlamentarii bihoreni, pe aceeaşi temă.

Taxe mari şi politizare "la liber"

Nici alineatul 6 al articolului 136 nu îl bucură pe rectorul orădean, deoarece prevede cuantumul taxei de şcolarizare cel puţin egal cu costul pentru un student echivalent. "Dacă s-ar vota acest articol, taxele vor fi mărite, îndeosebi la specializările ce implică laboratoare, cele tehnice, vocaţionale, la educaţie fizică, medicină. S-ar reduce foarte mult numărul de studenţi şi mulţi n-ar mai avea acces la educaţie, pentru că nu şi-ar permite", a spus Antal.

Rectorul nu vede cu ochi buni nici numirea conducătorilor universităţilor şi facultăţilor de către Senat, în urma unui concurs. "Politicul poate interveni foarte uşor, pentru că ministrul certifică rezultatele concursului. Şi e clar că nu va mai fi dorinţa membrilor universităţii, cum e acum, când rectorul se alege prin vot", a explicat Cornel Antal.

Eliminarea studenţilor din consiliile de administraţie ale facultăţilor, precum şi ierarhizarea imediată a universităţilor sunt alte nemulţumiri ale rectorului. "Ierarhizarea e un punct bun, singura obiecţie e că nu se poate face imediat ce intră legea în vigoare. Trebuie să dai universităţilor un timp de pregătire. În Polonia s-au dat cinci ani", a precizat Antal.